Επίσκεψη με… μηνύματα! Συνάντησε τον Αποστολάκη η διοικήτρια του 6ου Στόλου

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα ελληνοτουρκικά και για τις εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου……η διοικήτρια του 6ου Στόλου των ΗΠΑ Λίζα Φραντσέτι πέρασε χθες την πύλη του Πενταγώνου και συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη. Συνοδευόταν, μάλιστα, από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Ενα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Λίζα Φραντσέτι, που τυγχάνει να διοικεί και τις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις σε Ευρώπη και Αφρική, έφτασε στην Ελλάδα μέσω Ισραήλ. Στο Τελ Αβίβ είχε συναντήσεις με την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας και στην ατζέντα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε ψηλά το θέμα της Τουρκίας. Η Ουάσινγκτον θέλει και επιδιώκει τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία πλήττεται από τη συμπεριφορά της Αγκυρας.

Το Ισραήλ βρίσκεται στο βεληνεκές των S-400 που θα προμηθευτεί η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα, και αυτό προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, αλλά και δημιουργεί «συμμαχίες» κατά του καθεστώτος Ερντογάν. Η συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ έχει αναβαθμιστεί το τελευταίο διάστημα, όπως επιβεβαιώθηκε και χθες στις συνομιλίες που είχε η διοικήτρια του 6ου Στόλου με τον κ. Αποστολάκη, αλλά και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου και τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη.

Οι συζητήσεις

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν έπειτα από τρεις ημέρες στην Αγκυρα οι συζητήσεις Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτικών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), στον απόηχο βεβαίως των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας είναι θετική, παρότι στρατιωτικές πηγές δεν φαίνονταν ιδιαίτερα αισιόδοξες για το αποτέλεσμα των συνομιλιών για τα ΜΟΕ.

«Οι συζητήσεις εστιάστηκαν στις δραστηριότητες στο πλαίσιο ΜΟΕ σε τεχνικό επίπεδο, για την πρόληψη και την αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων» αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικός στόχος είναι η επανενεργοποίηση των παλαιότερων μέτρων, που είτε είναι σε αδράνεια είτε παραβιάζονται συστηματικά από την πλευρά της Τουρκίας.

Κατρούγκαλος: Ούτε να το σκεφτούν για το Καστελόριζο

«Εχουμε Πολεμικό Ναυτικό και έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας νερά» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να στείλει η Τουρκία γεωτρύπανο ανοιχτά του Καστελόριζου, ενώ πρόσθεσε: «Σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα μηνύματα έχουν εισπραχθεί γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός ώστε να θέλει να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο».

Ο κ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος επίσης στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας σε Αιγαίο και Κύπρο από την Τουρκία, χαρακτήρισε αυτή τη συμπεριφορά δείγμα «αδυναμίας» και συμπλήρωσε ότι η Αγκυρα «έχει τα δικαιώματα που της δίνει το διεθνές δίκαιο, δεν έχει τα δικαιώματα που θέλει να επιβάλει με την ισχύ της. Τα μόνα δικαιώματα που αναγνωρίζουμε είναι αυτά που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο».

Καταλήγοντας ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος της Τουρκίας: «Δεν προσδιορίζονται μέτρα για να υπάρχει ελαστικότητα και κλιμάκωση, αλλά πέρα από τα μέτρα το όλο ζήτημα πλήττει έμμεσα την οικονομία της που είναι ευάλωτη».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα