Οδηγός προστασίας για την πρώτη κατοικία

Οσα πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε την αίτηση μόνοι από το σπίτι σας • Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για 180.000 «κόκκινους» δανειολήπτες. Οι προϋποθέσεις και τα όρια υπαγωγήςΑπό τον
Β. Παπακωνσταντόπουλο

Σε λειτουργία μπαίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Ιουλίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Υστερα από δύο μήνες προετοιμασίας η πλατφόρμα θα είναι πλήρως λειτουργική, θα συνδέεται με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ και τράπεζες) και θα μπορεί να γίνεται η απαιτούμενη διασταύρωση των δικαιολογητικών, προκειμένου να εγκριθούν οι αιτήσεις των δανειοληπτών. 

Το μόνο που δεν θα υπάρχει ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα είναι το πιστοποιητικό βαρών, το οποίο οι δανειολήπτες θα πρέπει να αναζητήσουν από το υποθηκοφυλακείο και στη συνέχεια να μεταφορτώσουν στη «θυρίδα» τους (σ.σ.: στην ηλεκτρονική πλατφόρμα).

Ηλεκτρονικά

Το νέο πλαίσιο αφορά περίπου 180.000 δανειολήπτες, εκ των οποίων 130.000 έχουν στεγαστικό δάνειο, ενώ περίπου 30.000 έχουν επιχειρηματικό δάνειο, συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία τους. Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους www.keyd.gov.gr, με την επιλογή του συνδέσμου Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας. Η πρόσβαση θα γίνεται με τους κωδικούς του TAXISnet (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης). 

Οι προϋποθέσεις και τα όρια υπαγωγής: Στο νέο πλαίσιο, που αντικατέστησε τον νόμο Κατσέλη, μπορούν να υπαχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα, με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα εφόσον το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου δεν υπερβαίνει ανά πιστωτή τα 130.000 ευρώ (100.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια). Η αντικειμενική αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση. Οσον αφορά το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος, ορίζεται στα 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στα 21.000 ευρώ για δύο άτομα, στα 26.000 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένουν τρία άτομα (δηλ. με ένα προστατευόμενο μέλος, είτε τέκνο είτε άλλος συγγενής), στα 31.000 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένουν τέσσερα άτομα (δηλαδή με δύο προστατευόμενα μέλη, είτε τέκνα ή άλλοι συγγενείς) και στα 36.000 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένουν πέντε άτομα (δηλαδή με τρία προστατευόμενα μέλη, είτε τέκνα είτε άλλοι συγγενείς).

Διαγραφή και ρύθμιση οφειλών: Από τη στιγμή που ο ενδιαφερόμενους υποβάλλει την αίτηση υπαγωγής, αυτή διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες. Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται εντός ενός μήνα να παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης με τους ακόλουθους όρους: α) διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας, β) αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης είτε μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος ως εγγυητής του δανείου, γ) χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου. Παράλληλα το κράτος θα επιδοτεί την πληρωμή των μηνιαίων δόσεων του δανείου ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του νοικοκυριού. Η επιδότηση μπορεί να κυμαίνεται από το 20% ως το 50% της δόσης (30% για τα επιχειρηματικά δάνεια).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα