Η Τουρκία θα πληρώσει τις συνέπειες

Αυστηρή απάντηση Τσίπρα στους λεονταρισμούς Ερντογάν για έρευνες σε Αιγαίο και ανατολική ΜεσόγειοΣήκωσε το γάντι» ο Αλέξης Τσίπρας και, από την Κύπρο όπου βρέθηκε, απάντησε ευθέως και σε υψηλούς τόνους στην προσωπική επίθεση που δέχθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. «Οποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συνέπειες» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, στέλνοντας μαζί και μήνυμα αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσίπρας, από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ που επισκέφθηκε, συνοδεία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, ανταπέδωσε τα πυρά που εξαπέλυσε το πρωί ο Τούρκος πρόεδρος (λέγοντας προκλητικά «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος, εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία μας θα συνεχίσουν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις»).

«Θέλω, απαντώντας, να του πω πως ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν μιλάει μόνος – μιλάει τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας. Επίσης “δεν μιλά μόνος του” -όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Ερντογάν-, αλλά μιλά έχοντας στο πλευρό του όλα τα κράτη της Ε.Ε. και τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας. Δεν έχει κανένα νόημα η αδιέξοδη, ατελέσφορη κλιμάκωση. Είναι ένδειξη αδυναμίας. Αυτές οι παραβιάσεις να σταματήσουν εδώ» σημείωσε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε πως όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου θα έχει συνέπειες. «Σε κάθε περίπτωση, το τίμημα θα είναι σοβαρό, καθώς είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα στηρίξουμε την Κύπρο» ήταν οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας.

Αγονες γεωτρήσεις

Χαρακτήρισε «άγονες τις γεωτρήσεις» στην ΑΟΖ μιας χώρας που «δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στη θάλασσα» ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε πως το τίμημα για την Τουρκία θα είναι και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπενθυμίζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις σε περίπτωση που συνεχιστεί η τουρκική παραβατικότητα. Απευθυνόμενος στα στελέχη της ΕΛΔΥΚ, ο κ. Τσίπρας τούς ζήτησε να προασπίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, σημειώνοντας ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι δυνατές, αξιόπιστες και διαθέτουν υψηλό φρόνημα.

«Το μήνυμα είναι ότι η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία είναι και θα είναι αδιαπραγμάτευτες, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η υποστήριξη της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας» επεσήμανε ο Ελληνας πρωθυπουργός, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του προς τις γυναίκες και τους άνδρες στρατιωτικούς.

Ο Τ. Ερντογάν ανταπάντησε και διά του εκπροσώπου του Ομέρ Τσελίκ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αφήσει τις «κούφιες» δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος προσπαθούν να βάλουν χέρι στις πηγές ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου.

Πρόκληση με Navtex στην ΑΟΖ της Λευκωσίας

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί όχι μόνο φραστικά αλλά και με στρατιωτικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Χθες οι αρμόδιες υδρογραφικές υπηρεσίες της χώρας εξέδωσαν μια νέα Navtex, με την οποία δεσμεύεται περιοχή εντός της κυριαρχίας της Κύπρου και σε σημείο μάλιστα που περιλαμβάνει μέρος των οικοπέδων στα οποία έχουν προγραμματιστεί το επόμενο διάστημα γεωτρήσεις για να πραγματοποιήσει στρατιωτική άσκηση. Η τουρκική Navtex αφορά περιοχή στη νότια Κύπρο, εντός της ΑΟΖ και σε διαφορετικές ημερομηνίες από τις 2 έως τις 17 Ιουλίου, με σκοπό τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά.

Σε αρκετές περιπτώσεις η Αγκυρα έχει δεσμεύσει περιοχές είτε στην κυπριακή ΑΟΖ είτε στο Αιγαίο για την πραγματοποίηση στρατιωτικής άσκησης, αλλά τελικά δεν έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις. Κοινώς, ο συναγερμός αποδείχθηκε… άκυρος.
Το γεγονός όμως ότι η Τουρκία σπεύδει συνεχώς να προκαλεί αποσκοπεί στο να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την ένταση κι αυτό εγκυμονεί πολλούς και σημαντικούς κινδύνους για ένα «ατύχημα» ή ένα «θερμό επεισόδιο».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα