Oι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την Τουρκία

Επικεντρώνουν τη στρατηγική τους υπέρ του άξονα Αθήνας – Τελ Αβίβ – Λευκωσίας και αίρουν τις πωλήσεις όπλων στην ΚύπροΝέο «χαστούκι» στην Αγκυρα από την Ουάσινγκτον, καθώς από χθες η κατάθεση του «East Med Act» στην Ολομέλεια της Γερουσίας των ΗΠΑ εισέρχεται στην τελική ευθεία της, μετά την υπερψήφιση του νομοθετήματος από την πλειοψηφία των παρόντων μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Το νομοσχέδιο, που έχει κατατεθεί από τους γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, προτείνει ουσιαστικά να αναμορφώσει εμπράκτως τη γεωπολιτική στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους στον άξονα Αθήνας – Τελ Αβίβ – Λευκωσίας και στην τριμερή συνεργασία. 

Το «νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως ονομάζεται επίσημα, προβλέπει ακόμα την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο έχει δρομολογηθεί και στην αμερικανική Βουλή με διακομματική στήριξη, καθώς οι ομο σπονδιακοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκη, Ντέιβιντ Σίσιλιν και Τεντ Ντόιτς το έχουν ήδη καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Χαιρετίζοντας τη διακομματική στήριξη που έλαβε το νομοσχέδιο, ο εισηγητής, Μπομπ Μενέντεζ, υποστήριξε ότι το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι βασικοί εταίροι των ΗΠΑ και πως η υπερψήφισή του επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται νέα στρατηγική με βάση τα αμοιβαία συμφέροντα που έχουν με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ. «Η ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή που έχει κεντρική σημασία για τη χώρα μας και γι’ αυτό πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο διαθέτουμε τη διπλωματική ενέργεια, τη δέσμευση και τους πόρους μας. 

Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου, έτσι ώστε αυτή η σημαντική νομοθεσία να εξεταστεί γρήγορα και να εγκριθεί από ολόκληρη τη Γερουσία» τόνισε ο Αμερικανός γερουσιαστής. Την ικανοποίησή τους για το νομοσχέδιο εξέφρασαν εκπρόσωποι της ελληνικής, της κυπριακής και της εβραϊκής ομογένειας στις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, η απερχόμενη πρέσβειρα του Ισραήλ Ιριτ Μπεν – Αμπα, στη γιορτή που έδωσε στην πρεσβευτική κατοικία χθες με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της πενταετούς θητείας της, δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει πάντα στρατηγικός σύμμαχος». Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το «East Med Act», χαρακτηρίζοντας «ακατανόητη» την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου. Ο Ερντογάν τόνισε ότι «Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις» και ζήτησε μερίδιο από τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ λέγοντας: «Εμείς ενεργοποιήσαμε τις γεωτρήσεις. Τώρα κατάλαβαν πως είμαστε σοβαροί. Βέβαια, εμείς ξέρουμε να μοιραστούμε. Η αρχή μας είναι το win-win».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα