Επιπλέον αποζημίωση σε ντελιβεράδες

Εγκύκλιος της τελευταίας στιγμής ορίζει πρόσθετο ποσό 97,5 ευρώ τον μήνα για χρήση και συντήρηση του δικύκλουΤάξη στον άναρχο χώρο των ντελιβεράδων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας με ακόμη μία εγκύκλιο της τελευταίας στιγμής, σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου (4611/19) βάσει του οποίου οι εργοδότες οφείλουν, εφεξής, να καταβάλλουν στους εργαζομένους τους μία πρόσθετη αποζημίωση 97,5 ευρώ τον μήνα, στην περίπτωση που χρησιμοποιούν δικό τους δίκυκλο.

Ωστόσο, καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για την κάλυψη των καυσίμων ή άλλων δαπανών που κάνουν οι διανομείς στο πλαίσιο της απασχόλησής τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, οι εργοδότες πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα πρόσθετη αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του οχήματος τουλάχιστον ίση µε το 15% του κατώτατου μισθού, εφόσον το όχημα είναι ιδιοκτησίας του εργαζομένου. Η αποζημίωση αυτή θα δίνεται αποκλειστικά για την κατ’ ελάχιστον κάλυψη των αναγκών συντήρησης και χρήσης του οχήματος (όπως για τα ασφάλιστρα, τα τέλη κυκλοφορίας και τις επισκευές).

Αυτό το επιπλέον ποσό δεν συμπεριλαμβάνει τα έξοδα κίνησης του οχήματος (αγορά καυσίμων ή πληρωμή διοδίων). Ο υπολογισμός του ποσοστού 15% γίνεται με βάση τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μηνιαίο μισθό ή την αντίστοιχη προκύπτουσα αναλογία σε περίπτωση μερικής απασχόλησης.

Δεν είναι μισθός

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι η πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του δικύκλου δεν έχει τον χαρακτήρα μισθού ούτε συμπεριλαμβάνεται στην έννοια των τακτικών αποδοχών, ενώ δεν υπόκειται σε κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών. Συνεπώς, δεν υπολογίζεται στα επιδόματα εορτών και αδείας.

Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο εργοδότης οφείλει -εφόσον έχει την ιδιοκτησία του δικύκλου που οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν για τη μεταφορά ή τη διανομή προϊόντων και αντικειμένων- να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα συντήρησής τους. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να εφοδιάζει με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας τους εργαζομένους (προστατευτικό κράνος, πανωφόρι, γάντια, πανωφόρι κατάλληλο για την προστασία του αναβάτη, αδιάβροχη προστασία και ανακλαστικό γιλέκο).

Σημειώνεται ότι για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της τήρησης και της εφαρμογής της σχετικής διάταξης από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, καθιερώθηκαν η υποχρέωση για την καταβολή της μηνιαίας αποζημίωσης μέσω λογαριασμού πληρωμών, καθώς και η διακριτή αποτύπωσή της στα χορηγούμενα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα