ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Τα συμπεράσματα για τις επιδόσεις των κομμάτων, αλλά και τη συμπεριφορά των Ελλήνων ψηφοφόρωνΑπό τον
δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Κ αταθέτω και τη δική μου ανάλυση σε οκτώ σημεία για τα αποτελέσματα των εκλογών. Συγκρίνω τα αποτελέσματα των προχθεσινών εθνικών εκλογών (με 99,86% ενσωμάτωση) με αυτά των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Η Ν.Δ. είχε αύξηση 6,73%, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύρα του σίγουρου νικητή. Μεγάλη νίκη η αυτοδυναμία της και τεράστια επικοινωνιακή επιτυχία, η οποία οφείλεται κυρίως στον κ. Θεοδωρικάκο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε αύξηση 7,78% και ξεπέρασε το 31,50%. Είχε τη μεγαλύτερη αύξηση από κάθε κόμμα και οφείλεται αποκλειστικά στο «αστέρι» του κ. Τσίπρα, ο οποίος αντέδρασε προσωπικά με ιδιαίτερη θέρμη και μόχθο στο «χαστούκι» που έφαγε με το 9,5% διαφορά από τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. είχε ελάχιστη αύξηση 0,38%, το οποίο όμως σημαίνει ότι η παραίτηση Βενιζέλου και η εκπαραθύρωση των «μεταρρυθμιστών» σημιτικών από το κόμμα δεν είχαν καμία αρνητική συνέπεια στην πορεία του.

Το ΚΚΕ, στα ίδια σχεδόν ποσοστά. Αποτελεί πλέον παγκόσμιο πολιτικό φαινόμενο το «μπετονάρισμά» του στο πέρασμα των δεκαετιών.

Η Χρυσή Αυγή με μείωση 1,94% του ποσοστού της έμεινε οριακά εκτός Βουλής. Είχε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σε κοινοβουλευτικό κόμμα και αυτό σίγουρα πρέπει να προκαλέσει σκέψεις για αυτή την τεράστια ήττα στην ηγεσία της.

Το ΜέΡΑ25 με αύξηση 0,45% μπαίνει στη Βουλή. Το νεοκομμουνιστικό αυτό κόμμα θα αποτελέσει πλέον τη φωνή της άκρας Αριστεράς στα κοινοβουλευτικά έδρανα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει επίσημα στροφή προς την ήπια Κεντροαριστερά και τη μετριοπαθή σοσιαλδημοκρατία.

Το κόμμα του κ. Βελόπουλου, με οριακή πτώση 0,48%, αποτελεί πλέον τη μόνη κοινοβουλευτική πατριωτική φωνή με πίστη στην εθνική μας ταυτότητα, αφού η Χ.Α. έμεινε εκτός. Για να είμαι δίκαιος, υπάρχει και μια μικρή δεξιά μειοψηφία στη Ν.Δ. (Βορίδης, Πλεύρης), αλλά είναι αποδυναμωμένη και απομονωμένη. Στην Ελληνική Λύση εύχομαι να μην κάνει

τα λάθη προηγούμενων δεξιών κομμάτων, όπως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, και να προσέξει ιδιαίτερα ο ηγέτης της τη λειτουργική ποιότητα και τη γνησιότητα του ιδεολογικού προσανατολισμού της ομάδας του.

Ως θλιβερό συμπέρασμα και κατακλείδα: To 87% των Ελλήνων ψήφισε κόμματα που είτε στήριξαν την κατάπτυστη Συνθήκη των Πρεσπών είτε έχουν δηλώσει ότι «δεν γίνεται να αλλάξει τίποτα» (Μητσοτάκης). Σε αυτές τις εθνικές εκλογές ολοκληρώθηκε και η καθολική προδοσία στη Μακεδονία μας.

Προσωπικά, έχω τη συνείδησή μου καθαρή, έκανα ό,τι δημοκρατικά μπορούσα.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα