Να τα απαιτήσει η κυβέρνηση

Τα χρέη του παρελθόντος δεν διαγράφονται με την πάροδο των ετών. Κάθε τραγωδία κλείνει με κάθαρση, αλλιώς το άγος συνεχίζει να πλήττει όποιον το διέπραξε. Αυτός που χρωστά μπορεί να προσποιείται ότι το ξέχασε ή πως ο χρόνος έσβησε τα ίχνη των οφειλών του, όμως ό,τι δεν απεδόθη τείνει να επιστρέφει σαν «στοιχειό», σαν Ερινύα, μέχρι να αποκατασταθεί το δίκαιο.

Ολα τα παραπάνω, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο (μαζί με το κλασικό «τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται»), τα ακούμε εμείς οι Ελληνες όποτε γίνεται λόγος για το χρέος της χώρας μας και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις προς τους πιστωτές.

Ωστόσο, κάθε φορά που ανοίγει η συζήτηση για το τεράστιο χρέος που έχει δημιουργηθεί τον 20ό αιώνα προς την Ελλάδα, και όχι από την Ελλάδα, οι οφειλέτες προσπαθούν να αλλάξουν συζήτηση, λένε γενικώς και αορίστως ότι το θέμα έχει λυθεί «οριστικά» (λες και είναι τίποτα οριστικό στην πολιτική) και πως πρέπει να κοιτάξουμε… μπροστά.

Οι Γερμανοί δεν θέλουν να ανοίγει ο φάκελος των διεκδικήσεών μας για τις πολεμικές επανορθώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που μας χρωστούν, καθώς και για το αναγκαστικό δάνειο την περίοδο της Κατοχής, το οποίο πρέπει να ξεχρεώσουν. Πάγια πρακτική των γερμανικών κυβερνήσεων είναι να απορρίπτουν τις ελληνικές απαιτήσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τώρα, όμως, μια νέα γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της γερμανικής Βουλής αμφισβητεί αυτήν την τακτική της απόρριψης. Αυτή η γνωμοδότηση εξεδόθη ύστερα από αίτημα του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), η οποία ζητεί από τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάσει το αίτημα της Ελλάδας.

Οπως ήταν φυσικό, το άκουσμα αυτής της είδησης προκάλεσε πανικό στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία διά της αναπληρώτριας εκπροσώπου της Ουλρίκε Ντέμερ δήλωσε ότι «το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει διευθετηθεί οριστικά, και πολιτικά και νομικά».

Κατόπιν των ανωτέρω, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να κρατήσει το ζήτημα ανοιχτό και να εντείνει τις προσπάθειες αποπληρωμής των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα