Εμμονή στην αφαίμαξη από Μέρκελ

Εστειλε μήνυμα στην Αθήνα, λέγοντας ότι δεν βλέπει λόγο να αλλάξουν οι όροι που έχουν αποφασιστεί από το Eurogroup!«Πάγο» εν μέσω θέρους έσπευσε να βάλει στη νέα κυβέρνηση -προτού αναλάβει καλά καλά τα καθήκοντά της- η Ανγκελα Μέρκελ διαμηνύοντας, αν όχι διατάσσοντας, από το Βερολίνο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων και ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι συμφωνίες… 

Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου δείχνουν ότι περιμένουν δύσκολες μέρες και την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, καθώς οι δανειστές εμμένουν στη σκληρή γραμμή απέναντι στη χώρα μας δίχως να επηρεάζονται από τις πολιτικές εναλλαγές.

Με δεδομένη μάλιστα την πρόθεση του πρωθυπουργού, όπως εκφράστηκε και χθες στο υπουργικό συμβούλιο, να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης, το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο εν όψει και της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο τον Αύγουστο.

Αυτό που προς το παρόν καταγράφεται είναι ότι αν και η χώρα βρίσκεται έστω και τυπικά -εδώ και σχεδόν έναν χρόνο- εκτός Μνημονίου και η άσκηση οικονομικής πολιτικής στη χώρα υποτίθεται ότι αποτελεί σε μεγάλο βαθμό «ελληνική υπόθεση», οι Γερμανοί επιμένουν να «διαβάζουν» αλλιώς την πραγματικότητα.

Ταυτόχρονα αρέσκονται με ύφος χιλίων… αποικιοκρατών να αντιμετωπίζουν ακόμη την Ελλάδα ως χρεοδουλοπαροικία τους.

Ψαλιδίζοντας τις προσδοκίες της Αθήνας, η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας -απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με ενδεχόμενες ελαφρύνσεις στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, μια και ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανήκει στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια- απάντησε ψυχρά ότι δεν βλέπει λόγο για αλλαγή του πλαισίου προϋποθέσεων που έχουν αποφασιστεί από το Eurogroup σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Το πλαίσιο

«Οι υπουργοί Οικονομικών ήδη έχουν κάνει την ανακοίνωσή τους, ότι καταρχάς το πλαίσιο προϋποθέσεων παραμένει. Και βεβαίως δεν παίζει ρόλο σε ποιο κόμμα ανήκει ο εκάστοτε πρωθυπουργός, καθώς αυτά είναι προγράμματα για τα οποία έχει γίνει εκτεταμένη διαπραγμάτευση. Τώρα βεβαίως θα δούμε τι θα κάνει ο Ελληνας πρωθυπουργός, τι αιτήματα θα θέσει, αλλά έχω μιλήσει μαζί του τηλεφωνικώς και μου υποσχέθηκε προπάντων ότι θα υλοποιήσει γοργά μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία θα δημιουργήσει και οικονομική ανάπτυξη. Και αυτό θα το δούμε τώρα, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών είπαν καταρχάς ότι δεν βλέπουν λόγο για αλλαγή του πλαισίου των προϋποθέσεων. Με αυτό συμφωνώ κι εγώ» υπογράμμισε η Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Αντι Ρίνε, η χώρα του οποίου διατηρεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο ίδιος ταυτίστηκε μαζί της.

Εντούτοις κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες με αφορμή όσα δήλωσε η καγκελάριος: «Η κυρία Μέρκελ δεν λέει τίποτα διαφορετικό από αυτό που έχει προαναγγείλει ότι θα πράξει η σημερινή κυβέρνηση το 2019. Υλοποιώντας ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που θα φέρουν επιτέλους στη χώρα ισχυρή ανάπτυξη, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών, και έτσι θα διεκδικήσει με αξιοπιστία τη μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα