Δωδεκάλογος Κυριάκου για άμεσο έργο!

Τι ζήτησε στο πρώτο υπ. συμβούλιο για να καταγραφεί το σχήμα «ως μία άλλη κυβέρνηση κι όχι ως άλλη μία κυβέρνηση»Κάλεσμα στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να κερδίσουν τη μάχη της καθημερινότητας απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση των μελών της νέας κυβέρνησης, θέτοντας αυτόν τον στόχο ως το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησής του προκειμένου να καταγραφεί ως «μία άλλη κυβέρνηση» και όχι ως «άλλη μία κυβέρνηση».

«Σήμερα καλούμαστε να κερδίσουμε έναν δύσκολο και ασύμμετρο πόλεμο από τον οποίο -ας μην κοροϊδευόμαστε- σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις έχουν βγει χαμένες. Αυτόν της αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης, με έναν και μόνο στόχο: την παραγωγή άμεσου και ορατού αποτελέσματος για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση αλλά και κάθε υπουργείο ξεχωριστά θα διαθέτει ετήσιο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα υπηρετεί τις 12 κεντρικές στρατηγικές επιλογές του προγράμματος της Ν.Δ. που «δικαίωσαν οι κάλπες» της 7ης Ιουλίου, παρουσίασε στους υπουργούς και υφυπουργούς τον δωδεκάλογο του κυβερνητικού σχεδίου που καλούνται ως κυβέρνηση να υλοποιήσουν.

Σε αυτόν θα υπακούν το νομοθετικό έργο και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ανάπτυξη

Ακρογωνιαίος λίθος της στοχοθεσίας της κυβέρνησης είναι η ισχυρή ανάπτυξη με πολλές επενδύσεις και νέες, καλύτερες δουλειές.

Ξεχωριστή προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό είναι το να αποκτήσει ξανά αξία η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, που υπέστη σφοδρή επίθεση στα χρόνια των Μνημονίων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στο σύνθημα «ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και τη χώρα» και ζήτησε να φανούν γρήγορα τα αποτελέσματα των κυβερνητικών δεσμεύσεων σε αυτόν τον τομέα.

Τέταρτος άξονας είναι η εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης για τους πιο αδύναμους.

Πέμπτος άξονας, στον οποίο δίνεται μεγάλη βαρύτητα από τον πρωθυπουργό, είναι η εκπαιδευτική πολιτική, με στρατηγικό στόχο μια «εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό των Ελλήνων».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στην ανάγκη εφαρμογής ενός «τολμηρού σχεδίου» για το μέλλον του εκπαιδευτικού συστήματος και σημείωσε ότι σε αυτό κεντρικό ρόλο θα έχουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.

Εκτος άξονας του κυβερνητικού σχεδίου είναι η ποιοτική δημόσια Υγεία για όλους τους Ελληνες.

Εβδομος άξονας της στρατηγικής του πρωθυπουργού είναι ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους, εργαζομένων και επιχειρήσεων» και στην κατεύθυνση αυτή έστειλε εκ νέου μήνυμα για αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Ογδοος άξονας είναι το υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα και η αναγέννηση της μεσαίας τάξης.

Ενατος άξονας είναι η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς αυτός ο τομέας συναρτάται άμεσα με τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας.

Δέκατος άξονας της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και ψηφιακού κράτους στην υπηρεσία του πολίτη, καθώς από αυτόν τον στόχο εξαρτάται η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας για να υπηρετηθεί τόσο η καθημερινότητα των απλών πολιτών όσο και ο στόχος για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ενδέκατος άξονας της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ένα νέο μοντέλο πολιτισμού, ενημέρωσης και αισθητικής και δωδέκατος άξονας μια ισχυρή Ελλάδα με αξιοπιστία και φωνή στο εξωτερικό, με κορωνίδα τη στρατηγική σημασία των σχέσεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Τριπλό μήνυμα για συντονισμό, διόρθωση αστοχιών και σωστή συμπεριφορά

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης και της συνεργασίας του με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, καθώς και με τα άλλα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να τεθεί «πάνω από το “εγώ” το “εμείς”», και μάλιστα, συστήνοντας σκληρή δουλειά, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ψηλά οι στόχοι, χαμηλά το κεφάλι».

«Μας περιμένει όλους πολύ σκληρή δουλειά. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να αλλάξουμε την Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας οι υπουργοί να σηκώσουν τα μανίκια και να δείξουν ότι αγαπούν το καθήκον τους.

Τρία ήταν τα μηνύματα του πρωθυπουργού προς αυτή την κατεύθυνση: Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια, καθώς ο κόσμος περιμένει πράξεις και έργα, ομαδική λειτουργία της κυβέρνησης με ενιαίο λόγο και καλό συντονισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η μείωση κατά 1/3 των γραμματειών αλλά και των συνεργατών και των μετακλητών υπαλλήλων.

Εκεί εντάσσεται και η καθιέρωση κανόνων δεοντολογίας, όπως το «στοπ» στις προσλήψεις συγγενών.

Το δεύτερο μήνυμα του πρωθυπουργού καθιστούσε σαφές ότι το κυβερνητικό έργο δεν σταματά στην ψήφιση των νόμων και στον σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων, αντιθέτως ολοκληρώνεται με την πιστή εφαρμογή τους και τη διόρθωση πιθανών αστοχιών.

Το τρίτο μήνυμα του κ. Μητσοτάκη αφορούσε τη συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουν τα κυβερνητικά στελέχη, και πρωτίστως οι υπουργοί. «Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο. Κρινόμαστε όχι μόνο για όσα λέμε, αλλά και για όσα εκπέμπουμε» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε νέο ύφος και ήθος στην άσκηση εξουσίας.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι η κυβέρνησή του ουσιαστικά είναι η πρώτη που διαθέτει τεράστιο αριθμό εξωκοινοβουλευτικών στελεχών και τεχνοκρατών, προκειμένου να υλοποιήσει το πολιτικό της σχέδιο για τη χώρα.

«Μέσα σε λίγες ημέρες δρομολογούμε δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες και μήνες για να υλοποιήσουν» είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας: «Εμπειρότεροι και νεότεροι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι. Πολιτικοί και τεχνοκράτες σε μια δημιουργική σύνθεση. Κοινοβουλευτικά στελέχη και πρωταγωνιστές της κοινωνίας σε μια κοινή συμπαράταξη. Μαζί με άλλους, που άφησαν την καριέρα τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν στην αποστολή μας».

Μάλιστα, τους τελευταίους τούς ευχαρίστησε, επισημαίνοντας ότι αποδεικνύουν πως πάνω από την επαγγελματική καριέρα και τις απολαβές υπάρχει η πατρίδα.

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα