Γενναία μείωση των φόρων

Τι προβλέπει το σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό
Διατηρείται το αφορολόγητο, χαμηλώνουν οι συντελεστές για ιδιώτες – επιχειρήσεις (από 28% στο 20%), καταργείται το τέλος επιτηδεύματος, ψαλιδίζεται 30% ο ΕΝΦΙΑ 

Η Θέση μας: Να τα απαιτήσει η κυβέρνηση

Από τον
Στέλιο Κράλογλου

Ελαφρύνσεις φόρων σε εισόδημα, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, της τάξης των 6 δισ. ευρώ, σχεδιάζει η κυβέρνηση με ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο που θα πρέπει να περάσει από τον σκόπελο των δανειστών για να κατατεθεί στη Βουλή, ίσως και αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις.

Τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει εισαγωγικό συντελεστή 9% (από 22% σήμερα) και ανώτατο στο 40% (από 45%), ενώ το αφορολόγητο θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 8.636 ευρώ.

Ο εισαγωγικός συντελεστής 9% θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτόν θα υπάρχουν τουλάχιστον πέντε φορολογικά κλιμάκια. Ας δούμε τι σημάνει αυτό στην πράξη:

• Στα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος θα αντιστοιχεί συντελεστής φόρου 9%, αντί 22% που ισχύει σήμερα. Πρακτικά θα συμβεί το εξής: ο μειωμένος από το 22% στο 9% συντελεστής θα ισχύσει για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 8.636 ευρώ, που είναι το σημερινό αφορολόγητο το οποίο θα παραμείνει αμετάβλητο, μέχρι τα 10.000 ευρώ.

Δηλαδή η μείωση του συντελεστή θα αφορά ένα κομμάτι του ετήσιου εισοδήματος, της τάξεως των 1.364 ευρώ (η διαφορά 10.000 ευρώ μείον 8.636 ευρώ).

Για το τμήμα αυτό του εισοδήματος ο φόρος θα μειωθεί από 22% σε 9%, δηλαδή από 300,08 ευρώ (1.364 ευρώ επί 22%) σε 122,76 ευρώ (1.364 ευρώ επί 9%). Η ετήσια μείωση φόρου που προκύπτει είναι 177,32 ευρώ.

Σε μηνιαία βάση, κάθε εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα χωρίς παιδιά θα έχει όφελος μέχρι 12,66 ευρώ, ενώ για κάθε δημόσιο υπάλληλο χωρίς παιδιά και συνταξιούχο το μηνιαίο όφελος θα φτάνει τα 14,78 ευρώ.

• Στα επόμενα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, δηλαδή στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 10.000,01 ευρώ έως τα 20.000 ευρώ, θα αντιστοιχεί συντελεστής φόρου 22%, όπως και τώρα.

Το όφελος για τους πολίτες θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, εφόσον υλοποιηθεί και η προεκλογική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας για προσθήκη επιπλέον αφορολογήτου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ το 2020, δηλαδή για τα εισοδήματα του επόμενου έτος.

Υπολογίζοντας ότι η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος κατά μία ποσοστιαία μονάδα, μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κοστίζει 250.000.000 ευρώ στον Κρατικό

Προϋπολογισμό, η μείωση του ελάχιστου συντελεστή κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες θα έχει όφελος για τους πολίτες 2,6 δισ. ευρώ κατά τον πρώτο χρόνο ισχύος του μέτρου, λόγω της επίδρασης που θα έχει μόνο στο ύψος της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί των ετήσιων ποσών μισθών και συντάξεων.

«Ψαλίδι» 30% στον ΕΝΦΙΑ, πιο μικρές επιβαρύνσεις στον ΦΠΑ και 120 δόσεις

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, προωθεί η κυβέρνηση, ώστε η φορολογική επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία να περιοριστεί στο 1% του ΑΕΠ.

Η εν λόγω ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το πρώτο μέρος της μείωσης θα γίνει φέτος, για να φανεί στα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται να εκδοθούν στα τέλη Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευτεί και για μεταφορά της αρμοδιότητας για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους, ώστε «οι ιδιοκτήτες να βλέπουν άμεσα πού πηγαίνουν τα λεφτά που πληρώνουν και οι δήμοι να είναι υπόλογοι στους δημότες τους».

Εξάλλου, στο φορολογικό νομοσχέδιο προωθούνται και μέτρα τόνωσης της κατανάλωσης, όπως:

• Η εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση.

• Η σταδιακή μείωση (σε βάθος τετραετίας) των συντελεστών ΦΠΑ: του υψηλού από 24% στο 22% και του μεσαίου από το 13% στο 11%.

• Η αναστολή του φόρου υπεραξίας και του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

Ειδικά για το τουριστικό πακέτο, στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 11%, ενώ θα προωθηθεί και η κατάργηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα, το λεγόμενο τέλος διανυκτέρευσης.

Παράλληλα σχεδιάζεται και η βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι € 3.000 στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και η εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.

Διπλή «ανάσα» στις επιχειρήσεις για τα χαράτσια σε κέρδη και μερίσματα

Διπλή ανάσα στις επιχειρήσεις θα δώσουν τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.

Στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται η μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών αλλά και μείωση του φόρου που επιβάλλεται στα μερίσματα. Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% από 28% σήμερα. Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.

Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% από 10% από το 2020.

Για παράδειγμα, μια μικρή επιχείρηση σήμερα, με φορολογητέο εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ, πληρώνει στην Εφορία 8.400 ευρώ (δεν συνυπολογίζονται προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος).

Μετά τη φορολόγηση το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί στους μετόχους ανέρχεται στα 21.600 ευρώ, από τα οποία το κράτος θα πάρει 2.160 ευρώ.

Το 2020, με τη μείωση του συντελεστή στο 24% και του φόρου στα μερίσματα στο 5%, οι μέτοχοι θα μοιραστούν 21.660 ευρώ και το 2021 το ποσό των 22.800 ευρώ.

Εξάλλου ο κυβερνητικούς σχεδιασμός περιλαμβάνει την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη σταδιακή κατάργηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014.

 

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα