Σοκ και δέος για τη φονική καταιγίδα

Ανοχύρωτη η Χαλκιδική, έγινε έρμαιο της φύσης! Επνεαν άνεμοι 11 μποφόρ, έπεσαν 5.000 κεραυνοίΑποστολή στη Χαλκιδική
Βασίλης Παπαναστασούλης,
Αγάπη Χαραλαμπίδου

Πραγματικό σοκ σε κατοίκους και επισκέπτες προκάλεσε η εικόνα που αντίκρισαν στη Χαλκιδική με το πρώτο φως της ημέρας από την καταστρεπτική μανία της φύσης, η οποία προκάλεσε επτά θανάτους και σοβαρές υλικές καταστροφές.

Σε Σιθωνία και Κασσάνδρα έπεσαν πάνω από 5.000 κεραυνοί, ενώ οι άνεμοι έπνεαν με ένταση άνω των 11 μποφόρ, με περισσότερα από 100 χιλιόμετρα την ώρα!

Μεγάλες καταστροφές υπέστη όλο το πρώτο πόδι της Χερσονήσου, όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Κυριολεκτικά «βομβαρδισμένο» είναι το τοπίο στα Νέα Πλάγια, όπου χάθηκαν οι κόποι μιας ζωής μέσα σε λίγα λεπτά. Σοβαρές έως και ανυπολόγιστες ζημιές υπέστησαν σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές διάφορων περιοχών στο πρώτο πόδι.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει ο Δήμος Νέας Προποντίδας, που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής.

«Υπάρχει πρόβλημα ηλεκτροδότησης γύρω από την περιοχή της Νέας Καλλικράτειας και στην περιοχή της Κασσάνδρειας» είπε ο γενικός γραμματέας του δήμου Ανδρέας Λέλεκας. Σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Προποντίδας σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές σε υποδομές και έπεσαν πολλά δέντρα. Υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε μαγαζιά, καταστήματα και χώρους αναψυχής στα Ψακούδια και στη Μεταμόρφωση, ενώ η κακοκαιρία συμπαρέσυρε ομπρέλες και ξαπλώστρες στο παραλιακό μέτωπο.

«Σάρτη και Μαρμαράς θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο» είπε ο δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Τζίτζιος, ενώ ο δήμαρχος Κασσάνδρας Βασίλης Κυρίτσης ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί ζημιές σε επιχειρήσεις, σε υπόστεγα και διάφορες εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος σημείωσε ότι δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα πέρα από τη διακοπή στην ηλεκτροδότηση.

Μεγάλη καταστροφή, όμως, υπέστησαν οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπιτς μπαρ στους οικισμούς Μυκονιάτικα και Βεργιά.

Αναποδογυρισμένες βάρκες, γκρεμισμένες σκεπές και πεσμένα δέντρα, που καταπλάκωσαν σταθμευμένα αυτοκίνητα, ήταν το σκηνικό που αντίκρισαν χθες το πρωί οι πολλοί Ελληνες και ξένοι παραθεριστές που διαμένουν στην περιοχή.

Οι καταστηματάρχες προσπαθούσαν χθες να μαζέψουν ομπρέλες και καθίσματα που είχαν διασκορπιστεί στην παραλία και να μαζέψουν σκουπίδια και άλλα αντικείμενα.

Συνάμα προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ μέλη συνεργείων κατέφθασαν στην περιοχή και έκοβαν τους κορμούς των πεσμένων δέντρων, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους.

Τραυματίες

Στο μεταξύ, συνολικά 10 άτομα τραυματίστηκαν στη διάρκεια της κακοκαιρίας και προσήλθαν το βράδυ στο Τμήμα Εκτακτων Περιστατικών του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Μόνο ένας 66χρονος με χτύπημα στο κεφάλι από πτώση έχρηζε νοσηλείας, ενώ οι υπόλοιποι εννέα ήταν ελαφρά τραυματίες από τη χαλαζόπτωση.

Σημαντικές καταστροφές υπέστησαν καλλιέργειες, επιχειρήσεις, οικίες και οχήματα λόγω της χαλαζόπτωσης στους οικισμούς της Μάκρης, των Δικέλλων και της Μεσημβρίας.

Εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν από την κακοκαιρία σε Νάουσα και Βέροια. Στον Δήμο Παγγαίου, στην περιοχή της Νέας Περάμου, σημειώθηκαν καταστροφές σε υποδομές και έπεσαν δέντρα στις παιδικές κατασκηνώσεις της περιοχής, αλλά δεν κινδύνεψαν τα παιδιά.

Στον Δήμο Νέστου διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, σημειώθηκε έντονη χαλαζόπτωση και έπεσαν δέντρα.

Στον παραλιακό οικισμό του Παληού σημειώθηκε βραχυκύκλωμα λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης προκλήθηκαν κατολισθήσεις και φούσκωσε η κοίτη του ποταμού Κόσυνθου, μεταφέροντας ποσότητες λάσπης ακόμη και μέσα στην πόλη.

Απροσπέλαστη ήταν χθες και η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Ξάνθης – Αλεξανδρούπολης λόγω πλημμύρας.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα