Ο Κοστέλο κλείνει την πόρτα στην αλλαγή στόχου για τα πλεονάσματα

Ομοβροντία... φιλικών συστάσεων δέχτηκε χθες η κυβέρνηση από τους εκπροσώπους των δανειστών...

..., προκειμένου να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους, με «ιερή αγελάδα» το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Στον αντίποδα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε επίμονα ότι σκοπός της νέας κυβέρνησης είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Την αρχή από το βήμα του καθιερωμένου συνεδρίου του Economist έκανε ο επικεφαλής του ESM, του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει τον Προϋπολογισμό του 2020, με μέριμνα ότι δεν θα παρεκκλίνει από τα συμφωνηθέντα. Δεν παρέλειψε δε να αφήσει αιχμές εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για υπαναχώρηση από προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, νέες αυξήσεις δαπανών και καθυστερούμενες οφειλές, που παραμένουν υψηλότερες του αναμενόμενου.

«Η αλλαγή στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι πολιτικά πολύ δύσκολη» έσπευσε να συμφωνήσει ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο (φωτό), συνιστώντας παράλληλα να εκτελεστεί σωστά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με την αξιοποίηση και του «μαξιλαριού» ασφαλείας.

Σε διαφορετικό μήκος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν δήλωσε ότι «είναι πολύ υψηλοί οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα» και διαπίστωσε ότι «χρειάζεται μεταρρυθμιστική προσπάθεια για να καλυφθούν τα κενά με την ευρωζώνη».

Να διατηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις του 2018 ζήτησε από την κυβέρνηση και ο επικεφαλής του κλιμακίου του ESM Νικολά Τζιαμαρόλι, προσθέτοντας ότι μεταρρυθμίσεις, δεσμεύσεις και υλοποίηση συμφωνημένων θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανάκαμψη και τη μόνιμη παρουσία στις αγορές.

Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά θα συζητήσουμε για τα πλεονάσματα διαμήνυσε και ο Χανς Φάιλμπριφ, πρόεδρος του Euro Working Group.