ΕΝΕΣΗ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μόνο με κανόνες σύγχρονης εταιρικής διοίκησης μπορούν να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώραΔύο εβδομάδες, για τον χρόνο με τα δικά μας μέτρα, είναι διάστημα… ανύπαρκτο! Οταν μάλιστα αυτές τρέχουν και καταμεσής του καλοκαιριού, σχεδόν εξαερωμένο, μη μετρήσιμο.

Ομως ακόμη και μέσα σε αυτόν τον χρόνο τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης ήρθαν να ενισχύσουν την αίσθηση ότι άλλος αέρας φυσάει στη χώρα μετά την 7η Ιουλίου 2019. 

Η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και η επιλογή των γενικών γραμματέων φανερώνουν πολλά νέα στοιχεία για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη διακυβέρνηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενα πρώτο αποτελεί το γεγονός ότι εν πολλοίς τού είναι αδιάφορα η διατήρηση εσωκομματικών ισορροπιών, οι γεωγραφικές κατανομές, οι επαγγελματικές-συντεχνιακές ποσοστώσεις και γενικώς όποια άλλη μεθόδευση έχει να κάνει με την αναπαραγωγή ψηφοθηρικών λογικών, οι οποίες εκτόξευσαν κατά καιρούς απίθανα πρόσωπα σε υπουργικούς θώκους, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Αυτά εν πολλοίς και ευτυχώς, επιτέλους, αποφεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Αφ’ εαυτού το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι, αφενός, συμβολίζει την επικράτηση της αξιοκρατίας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και, αφετέρου, ως εκ τούτου, είναι δυνατό να εμπνεύσει το σύνολο της κοινωνίας για να διεκδικήσει επιτυχώς τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε κάθε τομέα δραστηριότητάς της.

Ενα επιπλέον αισιόδοξο στοιχείο αποτελεί αυτό που βρίσκεται μέσα στους μπλε φακέλους που παρέλαβαν από τον πρωθυπουργό οι υπουργοί κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η απολύτως συμβολική αυτή κίνηση θεωρούμε ότι εισάγει πανηγυρικά στην κυβερνητική λειτουργία την έννοια του μάνατζμεντ. Ας μας επιτραπεί να σταθούμε λίγο αγγλοαμερικανιστί στον όρο, γιατί παρ’ ημίν η «άσκηση διοικήσεως» έχει υποφέρει τα πάνδεινα.

Και την εισάγει διότι καθιστά απολύτως διακριτές έννοιες όπως: Ποιος θα κάνει Τι, Πώς και Πότε. Εννοιες οι οποίες αποτελούν την πεμπτουσία του μάνατζμεντ. Εννοιες από τις οποίες, διαχρονικά και δυστυχώς, οι κυβερνήσεις και κατά συνέπεια η Δημόσια Διοίκησή μας έχουν πάρει διαζύγιο.

Είναι περισσότερο από προφανές πως μόνο μέσα από την εφαρμογή των κανόνων σύγχρονης εταιρικής διοίκησης μπορούν να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.

Εξίσου προφανές είναι ότι γι’ αυτόν κατεξοχήν τον λόγο εξελέγη με σαφή εντολή. Ως προσφυώς το φώναξε προεκλογικώς ένας πολίτης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Φτιάξε κράτος!»

Η παρακολούθηση εκτελέσεως των εντολών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποτελεσματική διοίκηση και, απ’ ό,τι φάνηκε, ο πρωθυπουργός προτίθεται να παρακολουθήσει με στενό μαρκάρισμα την απόδοση των υπουργών του.

Τον γνωρίζουν και το γνωρίζουν καλά αυτό, έτσι φρόντισαν να δώσουν απτά δείγματα γραφής από τις πρώτες κιόλας κινήσεις τους.

Ο συντονισμός ενός κυβερνητικού σχήματος, η σύνθεση διαφορετικών απόψεων αλλά και πολιτικών συμφερόντων μέσα σε αυτό, η αποκατάσταση της καλής επικοινωνίας μεταξύ των μελών του, ισχυρών προσωπικοτήτων με διαφορετικούς χαρακτήρες, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί μετριοπάθεια, επιχειρήματα, αντοχή στον διάλογο, συναισθηματική νοημοσύνη.

Εξίσου δύσκολη είναι και η εκτέλεση των αποφάσεών του από μια διοίκηση χρόνια μαθημένη να κινείται σε άλλους ρυθμούς. Πολλές φορές εξυπηρετώντας συντεχνιακά της συμφέροντα. Η αρχή πάντως για τις απαιτούμενες ρήξεις με στόχο τις απαραίτητες υπερβάσεις φαίνεται πως έγινε. Και μακάρι να επιβεβαιωθεί ότι «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται»!

*Δικηγόρος – δημοσιογράφος

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα