‘Ετσι τίναξαν τα ταμεία στον αέρα

Στο φως όλο το παρασκήνιο της μοιραίας κόντρας στο υπουργείο Εργασίας
που οδήγησε σε μια από τις μεγαλύτερες «τρύπες» του Ασφαλιστικού

Αποκάλυψη! Το «αντάρτικο» της Αχτσιόγλου με θύματα χιλιάδες συνταξιούχους!
Τρεις μήνες πριν από τις εκλογές ναυάγησε η συμφωνία για το λογισμικό που θα ξεμπλόκαρε 20.000 συντάξεις 
και θα ενσωμάτωνε τις αυξήσεις σε 100.000 χηρείας

Χιλιάδες συντάξεις έχει μπλοκάρει το μπρα ντε φερ ανάμεσα στην εταιρία Intrasoft (συμφερόντων Κόκκαλη), η οποία «τρέχει» το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ, και στην απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ενα σκληρό μπρα ντε φερ, το οποίο φαίνεται ότι άρχισε το 2016 και κορυφώθηκε τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, με «θύματα» όμως χιλιάδες συνταξιούχους.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» φέρνει σήμερα στο φως όλο το παρασκήνιο της κόντρας, η οποία οδήγησε σε μία από τις μεγαλύτερες «τρύπες» του ασφαλιστικού συστήματος και διαμορφώθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Περισσότερες από 20.000 συντάξεις έχουν μπλοκάρει, οι καθυστερήσεις στην καταβολή της παράλληλης σύνταξης πλησιάζουν τα τέσσερα χρόνια, ενώ οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας είναι στον αέρα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τους τελευταίους τρεις μήνες η εταιρία Intrasoft,η οποία είναι ο ανάδοχος του ΕΦΚΑ και αυτή που «τρέχει» το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του Ταμείου, φέρεται ότι διαμήνυσε σε αυτό, αλλά και στην πρώην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι προτίθεται να διακόψει κάθε συνεργασία μαζί τους!

Αιτία, οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή του χρέους του υπουργείου προς την Intrasoft, ύψους σχεδόν 3.000.000 ευρώ.

Κύκλοι της εταιρίας υποστήριζαν, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει γίνει καμία καταβολή οφειλών από το 2016»! Το «πολιτικό» παράδοξο είναι ότι η «ρήξη» στις σχέσεις της εταιρίας με το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ κορυφώθηκε κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την Ευρωβουλή.

Ταυτόχρονα, έμεναν στον αέρα δύο πολύ μεγάλες εκκρεμότητες, ταλαιπωρώντας δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους και πάνω από 20.000 δικαιούχους συνταξιοδοτικών απολαβών.

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε, επίσης, γνωστό ότι εξαιτίας των προβλημάτων της εταιρίας με τον ΕΦΚΑ δεν έχουν πιστωθεί το τελευταίο δίμηνο οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας, που αφορούν πάνω από 100.000 δικαιούχους.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, και συγκεκριμένα οι κ. Βρούτσης και Μηταράκης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδωσαν εντολή να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας, δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη το απαιτούμενο λογισμικό και για την έκδοση των νέων, αυξημένων συντάξεων χηρείας με βάση τις πρόσφατες αλλαγές που ψηφίστηκαν από τη Βουλή στις αρχές Ιουνίου.

Και για τον λόγο αυτό η ενσωμάτωση των αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας βρίσκεται ήδη σε δίμηνη καθυστέρηση.

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι οι υπηρεσίες δεν ήταν έτοιμες να προβούν στην άμεση καταβολή τους, αλλά και πως ουδεμία προεργασία ή έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών είχε γίνει εκ μέρους της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η σχετική ρύθμιση νόμου είχε γίνει για καθαρά προεκλογικούς λόγους και χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα για την εφαρμογή της.

Η «παράλληλη»

Τα προβλήματα, όμως, δεν σταματούν εδώ. Ξεπερνά τα τρία χρόνια η καθυστέρηση που αφορά τη συνταξιοδότηση ατόμων με παράλληλη ασφάλιση, και τα οποία υπολογίζονται σε τουλάχιστον 20.000 δικαιούχους.

Κάποιοι από αυτούς περιμένουν ακόμη και τρία χρόνια, καθώς δεν έχει εκδοθεί καμία συνταξιοδοτική απόφαση για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και μετά. Στον αντίποδα, έχουν εκδοθεί αρκετές εγκύκλιοι και οδηγίες, οι οποίες παραμένουν βέβαια στα χαρτιά.

Το θέμα αφορά ασφαλισμένους σε δύο τουλάχιστον Ταμεία και οι οποίοι έχουν διανύσει παράλληλο χρόνο ασφάλισης στα συγκεκριμένα Ταμεία.

Και ενώ έχουν κριθεί συνταξιούχοι από το ένα Ταμείο, δεν τους καταβάλλεται από το 2016 η συμπληρωματική σύνταξη του δεύτερου Ταμείου για τον χρόνο ασφάλισής τους σε αυτό.

Πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν ότι η πολυετής καθυστέρηση οφείλεται στη μη ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που απαιτείται.

Από την άλλη, πηγές προερχόμενες από την Intasoft σηκώνουν το γάντι και, ενώ επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του χρέους, υποστηρίζουν πως αυτό δεν επηρεάζει την ταχύτητα στην ολοκλήρωση των έργων που έχει αναλάβει η εταιρία.

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι όπου υπάρχει συμβασιοποιημένη υποχρέωση, αυτή εκτελείται χωρίς χρονική καθυστέρηση, ανεξάρτητα από το εάν έχει εξοφληθεί ή όχι.

Παραδέχονται, βέβαια, ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε περιπτώσεις που δεν έχουν καθοριστεί ή δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι παράμετροι που απαιτούνται ή όπου υπάρχουν συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία.

 
{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα