Παράθυρο διαλόγου για τις προοπτικές εξέλιξης της Δημόσιας Υγείας και για τα τεκταινόμενα στο χώρο του φαρμάκου άνοιξε το επετειακό 10ο Pharma & Health Conference

Ένα παράθυρο διαλόγου για τις προοπτικές εξέλιξης τόσο της Δημόσιας Υγείας όσο και για τα τεκταινόμενα στο χώρο του φαρμάκου άνοιξε στo επετειακό 10th Pharma & Health Conference (https://pharma.ethosevents.eu/). Την ευκαιρία για ζύμωση απόψεων αλλά και τη δια ζώσης ενημέρωση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, κ.κ. Β. Κικίλια και Β. Κοντοζαμάνη, είχαν εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, επιστημόνων και κοινωνικών φορέων καθώς και στελέχη της αγοράς υγείας.

Στο συνέδριο που διοργανώθηκε από την EthosEvents, σε συνεργασία με τον ενημερωτικό ιστότοπο υγείας www.virus.com.gr,το περιοδικό Pharma & Health Business (http://www.phb.com.gr/) και το οικονομικό και επιχειρηματικό portalbanks.com.gr, την αναγκαιότητα για τη  διασφάλιση της βιωσιμότητας των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων, ανέδειξε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, κ. Άννα Μαστοράκου, αναφερόμενη στο clawback.  Μείζονος σημασίας είναι η ενίσχυση του αντίστοιχου κωδικού με τα 50 εκ. ευρώ περίπου από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΟΠΠΥ, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου. Πρόκειται για κονδύλι που προέρχεται από την εξυπηρέτηση Ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο, στα βασικά αιτήματα του κλάδου παραμένει η κατάργηση του Claw back.

Κατά τονχαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και πρόσφατα εκλεγμένος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε και αυτός στο καυτό ζήτημα του claw back. Με αφορμή τις προκλήσεις για τη νέα ηγεσία του υπουργείου, ο ίδιος υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν τόσο οι γιατροί όσο και η ιδιωτική πρωτοβουλία έχουν καλύψει αρκετά κενά στο χώρο της Υγείας.


κ. Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής

Αναφερόμενος σε ατελέσφορες μνημονιακές πολιτικές που επέφεραν το σύστημα Υγείας σε σημείο καμπής ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου τόνισε την ασύστολη υπερφορολόγηση για τις φαρμακευτικές εταιρείες.


κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)

 «Είμαστε, όμως, στα μέσα του έτους και όπως φαίνεται το claw back σε επίπεδο ΕΟΠΥΥ θα κλείνει φέτος στα 750 εκατ. ευρώ, όταν πέρσι έκλεισε στα 571 εκατ. ευρώ. Το νοσοκομειακό claw back θα κλείσει στα 400 εκατ. ευρώ από 260 εκατ. ευρώ που έκλεισε πέρσι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνολικά πρόκειται για ποσό υποχρεωτικής επιστροφής  1,250 δισ. ευρώ χωρίς να προσθέσουμε τα περίπου 500 εκατ. ευρώ rebate που πληρώνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Στις συνέπειες της εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών αναφέρθηκε και  η Γενική Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Φαίη Κόσμοπούλου, σχολιάζοντας ότι πλέον πρέπει να ανακτηθεί «οικονομική μας αυτονομία». Στο άξονα μιας αναπτυξιακής διάστασης της οικονομίας που μπορεί να φέρει μια σύγχρονη ιατροφαρμακευτική πολιτική, η κ. Κοσμοπούλου υπογράμμισε στα λεγόμενά της ότι στη χώρα μας σήμερα λειτουργούν 29 σύγχρονες μονάδες, με 11.000 εργαζόμενους και με 53 χιλιάδες  άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ το ελληνικό φάρμακο αποτελεί το 2ο πιο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας.

«Η υγειονομική πολιτική της χώρας την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης ενσωμάτωσε από την περιφέρεια  στο κέντρο της εσωτερικής όξυνσης –όχι άδικα-την πολιτική φαρμάκου. Τα αποτελέσματα αυτής της στόχευσης ήταν η μετατόπιση του κέντρου βάρους της διαχείρισης από ασθενοκεντρικό σε οικονομικό με κοστολογικό πρόσωπο και μόνο», επεσήμανε κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος, κ. Μάκης Παπαταξιάρχης.

Η «πρόληψη και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» βρέθηκε στο επίκεντρο του PANEL I, με συντονιστή τον δημοσιογράφο και υπεύθυνο προγράμματος του συνεδρίου, κ. Αιμίλιο Νεγκή.

Η αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας είναι στοιχείο – «κλειδί» για την καλύτερη πρόληψη σύμφωνα με τον Δρ Ανάργυρο Μαριόλη, διευθυντή στο Κέντρο Υγείας στην Αρεόπολη της Μάνης.

 «Η προσέγγιση γίνεται στην κοινότητα, μαζικά, στην οικογένεια. Δεν είναι μόνο η επείγουσα κατάσταση. Να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και συνέπεια στην φροντίδα», συμπλήρωσε, λέγοντας πως οι κάτοικοι στην επαρχία προσέχουν λιγότερο την υγεία τους (τσιγάρο, αλκοόλ κ.λπ.)»

Στη μετάβαση σε μια νέα περίοδο για τον κλάδο στάθηκε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΣΥ κ. Ελευθέριος Θηραίος, τονίζοντας για τον ηλεκτρονικό φάκελο και τα πρωτόκολλα  ότι «είμαστε σε μια εποχή ηλεκτρονική πλέον και τόσο γιατροί όσο και οι ασθενείς θα πρέπει να προσαρμοστούν». Το νέο μοντέλο Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Θηραίο, θα πρέπει να διευκολύνει την πρόσβαση στους αδύναμους αλλά και τη δυνατότητα ελευθερίας επιλογής στους υπόλοιπους πολίτες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Pfizer κ. Ζαχαρίας Ρακούσης, συμφώνησε στην αλλαγή νοοτροπίας, σημειώνοντας πως οι φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα έχουν δώσει πολλά χρήματα για καμπάνιες για πρόληψη, χωρίς να υπάρχει ανταπόδοση.

«Θέλουμε να μας βλέπουμε ως κομμάτι της Πολιτικής Υγείας και εμάς! Οι φαρμακευτικές εταιρείες, μπορούν και να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν, σε όλα τα κομμάτια: και της πρόληψης και της πολιτικής Υγείας. Πρέπει, δηλαδή, να μην βλέπουμε μόνο το πρόβλημα, αλλά πού να κατευθύνουμε τον κόσμο (διατροφή, άθληση κ.λπ). Όλοι ζητάμε μείωση φόρων. Γιατί όμως να μειωθεί ο φόρος στα τσιγάρα ή σε ανθυγιεινά τρόφιμα;», διερωτήθηκε.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε με την υποστήριξη των ακόλουθων χορηγών:

SILVERSPONSORS: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ (ΠΕΦ), BFF BANKING GROUP, IQVIA, PFIZER

BRONZE SPONSORS: ASTELLAS, ASTRAZENECA, GSK, KAFEA TERRA/ILLY, MERCEDES, ROCHE HELLAS

DISTINGUISHED CORPORATE PARTICIPATIONS: BAYER, ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ, BOEHRINGER INGELHEIM, BRISTOL MYERS SQUIBB, BUSINESS WITH, CENTRAL KEYSTONE, GILEAD, INNEWS,
LEO PHARMA, LINARDAKIS, OGILVY, PUBLIC, SANOFI, SIEMENS HEALTHINEERS.
CORPORATE PARTICIPATIONS: AGILIS, AIDPLUSCARE, FARMASYN, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, LUNDBECK, MEDIAPHARM, MENARINI HELLAS, MERCK, ROCHE DIAGNOSTICS.
UNDER THE AUSPICES OF: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ (ΠΕΦ), ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΦΕΕ), PHARMA INNOVATION FORUM, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ (ΣΕΙΒ).

Για αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου https://pharma.ethosevents.eu/ καθώς επίσης και τα social media Facebook, LinkedIn, twitter και YouTube.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα