Υπέρ της κατάργησης του αφορολογήτου ο Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε το μέτρο «αναπτυξιακό»!Υπέρ της τήρησης των συμφωνηθέντων και της κατάργησης του αφορολογήτου τάσσεται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως, όταν αναφέρεται στην ανάγκη «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης» για την Ελλάδα, εννοεί τη μείωση του αφορολογήτου, την οποία θεωρεί φιλοαναπτυξιακή (!) επί της ουσίας.

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι συναινεί με το κυβερνητικό σχέδιο για μειώσεις και ελαφρύνσεις φόρων, υπό την προϋπόθεση ότι «βγαίνουν οι αριθμοί» και δεν προκαλείται δημοσιονομικό κενό.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ανέφερε ότι, σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε από τα προγράμματα (Μνημόνια) δεν σημαίνει ότι οι δανειστές δεν θα εξακολουθούν να διατηρούν τις απόψεις τους – και έχουν τον τρόπο να τις επιβάλλουν.

Επίσης, ο κ. Ρέγκλινγκ άφησε «ανοικτό παράθυρο» για να επανεξεταστούν, κάποια στιγμή στο μέλλον, τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ειδικότερα, αναγνώρισε ότι «οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι υψηλοί» και, επομένως, «η μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών, ιδίως στο εισόδημα φυσικών και νομικών προσώπων, και η προσαρμογή τους με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μάλλον θετική».

«Πρέπει να το δούμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια» πρόσθεσε ωστόσο, καθιστώντας σαφές ότι «αν οι φόροι μειωθούν και υπάρχει κενό στον Προϋπολογισμό, αυτό πρέπει κάπως να καλυφθεί και δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες επ’ αυτού».

Δεν έκρυψε μάλιστα την απογοήτευσή του για τη διατήρηση του αφορολογήτου, λέγοντας: «Εχουμε μια κατάσταση όπου ένα σχετικά μικρό ποσοστό του εργαζόμενου πληθυσμού πληρώνει πραγματικά φόρους υψηλούς σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή του ΟΟΣΑ.

Γι’ αυτό το συγκεκριμένο μέτρο συμφωνήθηκε πριν από καιρό και απογοητευτήκαμε που ανετράπη».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2019 και το 2020, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Εχουμε εκφράσει ανησυχίες ότι ο στόχος φέτος μπορεί να μην επιτευχθεί. Η αποστολή επιστρέφει στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο για να προετοιμάσει την επόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα