Απών και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ από τις εκδηλώσεις μνήμης στο Μάτι

Επιμνημόσυνη δέηση για τους 102 νεκρούς και σιωπηλή πορεία σε κλίμα έντονης συγκίνησηςΕνας χρόνος συμπληρώθηκε χθες από την ημέρα που η πύρινη λαίλαπα «κατάπιε» 102 ανθρώπους στην ανατολική Αττική και άφησε πίσω της δεκάδες κατεστραμμένες ζωές και χιλιάδες καμένες περιουσίες. 

Στο σημείο όπου πριν από έναν χρόνο γράφτηκε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του τόπου μας τελέστηκε χθες το πρωί επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά την προχθεσινή συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή ανακοίνωσε πέντε άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες.

Λίγο πριν από τις 9 το πρωί πλήθος κόσμου μετέβη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κόκκινο Λιμανάκι, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το «οικόπεδο του θανάτου», όπου 26 άνθρωποι -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- βρέθηκαν απανθρακωμένοι, προσευχήθηκε για τις ψυχές που βρήκαν τραγικό θάνατο και άναψε κερί στη μνήμη τους.

Εκτός από τους κατοίκους της περιοχής και τους συγγενείς των θυμάτων, το «παρών» στην επιμνημόσυνη δέηση έδωσαν μέλη της κυβέρνησης και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και του εφοπλιστικού κόσμου.

Μεταξύ αυτών ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας, που τη μοιραία ημέρα ως υπεύθυνος για τις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων είχε φροντίσει για την έγκαιρη και ασφαλή εκκένωσή τους, καθώς και η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίστηκαν το απόγευμα της ίδιας μέρας, καθώς στις 20.00 άνθρωποι όλων των ηλικιών περπάτησαν σιωπηλά στους δρόμους από τους οποίους πέρασαν οι πληγέντες το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, στην προσπάθειά τους να βρουν έναν τρόπο διαφυγής από τη φωτιά.

Σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Λιμανάκι του Ματιού η εκφώνηση των ονομάτων των 102 νεκρών, ενώ την ίδια ώρα στον Νέο Βουτζά πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο πέταλο της οδού Ισμήνης, της β’ εισόδου, όπου είχαν βρεθεί τα περισσότερα θύματα, προκειμένου να τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη τους.

Στη συνέχεια κάτοικοι και επισκέπτες περπάτησαν μέχρι τον Ναυτικό Ομιλο Ματιού, όπου φύτεψαν 15 κυπαρίσσια, αφιερωμένα στη μνήμη των 102 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Πάντως, αλγεινή εντύπωση και πολλά ερωτήματα προκάλεσε η εκκωφαντική απουσία εκπροσώπων της προηγούμενης κυβέρνησης τόσο στην επιμνημόσυνη δέηση όσο και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις που έγιναν χθες.

Υπενθυμίζεται ότι μνημόσυνο για τις ψυχές όσων χάθηκαν στις 23 Ιουλίου 2018 είχε τελεστεί στο Μάτι και την περασμένη Κυριακή, στο οποίο παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, ανάμεσα στους οποίους συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, όπως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Για ένα πράγμα θέλω να σας διαβεβαιώσω: ότι μια τέτοια τραγωδία ανείπωτη δεν πρέπει και δεν νοείται να ξαναγίνει, ποτέ και πουθενά».

Μαύρη επέτειος με… ταυτόχρονα μέτωπα φωτιάς σε Ραφήνα και Βαρνάβα

Εναν χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι, που κατέστρεψε μια ολόκληρη περιοχή και βύθισε στο πένθος μια ολόκληρη χώρα, και χθες παραλίγο να ξυπνήσουν οδυνηρές μνήμες, καθώς το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά στην περιοχή της Ραφήνας.

Συγκεκριμένα, η φωτιά εκδηλώθηκε στις 15.21 σε δασική έκταση, στη συμβολή των οδών Ροδοδάφνης και λεωφ. Μαραθώνος, μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Η κινητοποίηση ήταν κάτι παραπάνω από άμεση και στο σημείο βρέθηκαν 101 πυροσβέστες, 48 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, τέσσερα ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Επίσης, εσπευσμένα μετέβη στην περιοχή ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προκειμένου να συντονίσει όλες τις δυνάμεις που επιχειρούν.

Στο σημείο το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς και ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Σημειώνεται ότι μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στη Ραφήνα η Αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Μαραθώνος από την οδό Φλέμινγκ έως την οδό Αργιθέας, ενώ, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς σε επικοινωνία που είχε με το protothema.gr, χρειάστηκε να απομακρυνθούν άτομα από την περιοχή.

Πάντως, ερωτήματα προκαλεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το γεγονός ότι μέσα σε έξι λεπτά από τη φωτιά στη Ραφήνα εκδηλώθηκε ακόμα ένα πύρινο μέτωπο σε δασική έκταση, στον Βαρνάβα -στις 15.27-, όπου έσπευσαν 13 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Για τον λόγο αυτόν κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) βρέθηκε στην περιοχή, ώστε να διερευνήσει τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς.

Σημειώνεται πως η πυρκαγιά στη Ραφήνα τέθηκε υπό έλεγχο από τους άνδρες της Πυροσβεστικής λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, ενώ στο σημείο παρέμεναν ισχυρές δυνάμεις.

Επίσης, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη λεωφ. Μαραθώνος. Μερικές ώρες νωρίτερα είχε τεθεί υπό έλεγχο και η φωτιά στον Βαρνάβα.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα