Ψήφος εμπιστοσύνης απο τις αγορές

■ Με τα φρένα σπασμένα τα ελληνικά ομόλογα γίνονται ανάρπαστα
■ Σε νέα ιστορικά χαμηλά το δεκαετές (2,007%) και το πενταετές (1,051%)
■ Δανειζόμαστε πλέον φθηνότερα ακόμα και από τις Ηνωμένες Πολιτείες
Στις 237,9 μονάδες βάσης το spread, έπεσε σε προ κρίσης επίπεδα

Η Θέση μας: Ο Μολώχ του χρέους 

Χωρίς φρένα τρέχει το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, η απόδοση του οποίου χθες το μεσημέρι έσπασε το φράγμα του 2%, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά στο 1,9%, τιμή που αποτελεί ιστορικό χαμηλό για ελληνικό τίτλο μακράς διάρκειας σε νόμισμα ευρώ.

Τελικά έκλεισε στο 2,007%.

Στο ίδιο ράλι συμπρωταγωνιστής αναδείχθηκε και ο τίτλος πενταετούς διάρκειας, με πτώση 4,76%, υποχωρώντας στο 1,051%.

Το spread (δηλαδή η διαφορά των επιτοκίων δανεισμού) μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς διαμορφώθηκε στις 237,9 μονάδες.

Και μολονότι τα μεγέθη ασφαλώς και δεν είναι ίδια, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα κινούνται πλέον σταθερά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα αμερικανικά.

Στις ΗΠΑ το δεκαετές έχει απόδοση 2,05% και το πενταετές 2,052%.

Ασφαλής ένδειξη ότι η εμπιστοσύνη ανακάμπτει συνιστά το έκδηλο επενδυτικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνεται στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία, σύμφωνα με κολακευτικά σχόλια στον ελβετικό Τύπο, έχουν γίνει τα αγαπημένα των επενδυτών.

Οπως γράφει χαρακτηριστικά η έγκριτη γερμανόφωνη ελβετική εφημερίδα «Neue Zuercher Zeitung», «πριν από μόλις 10 χρόνια ήταν το φόβητρο της κεφαλαιαγοράς, ενώ σήμερα κάθε επενδυτής θέλει να τα έχει στην κατοχή του.

Ο λόγος για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Την περασμένη εβδομάδα οι επενδυτές θέλησαν να επενδύσουν 13 δισ. ευρώ σε μια νέα έκδοση επταετούς διάρκειας που εξέδωσε το Δημόσιο.

Οι προσφορές υπερέβησαν κατά πολύ τον όγκο τον οποίο επεδίωξαν οι διαχειριστές του χρέους της Ελλάδας. Από τα 2,5 δισ. ευρώ που είχαν στόχο, πήραν τελικά 2,75 δισ. ευρώ από τους επενδυτές».

Οι αναλυτές αποδίδουν τη θεαματική ζήτηση για ελληνικά ομόλογα βασικά στο γεγονός ότι στον πυρήνα της ευρωζώνης οι μακροχρόνιοι τίτλοι παρουσιάζουν αρνητικές αποδόσεις, αλλά και στη φιλική επενδυτική κουλτούρα της νέας κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην αγορά προεξοφλούν ότι στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι θα εισηγηθεί και νέα μείωση του αρνητικού επιτοκίου για τις καταθέσεις, προκειμένου οι τράπεζες να ξεπαρκάρουν τα λεφτά τους και να τα ρίξουν στην αγορά.

Στις συνθήκες αυτές και παρά τους αντικειμενικούς κινδύνους, τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν ποιοτικούς επενδυτές σε ευνοϊκότερο περιβάλλον.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα