Τα προβλήματα συνταγματικότητας φρενάρουν τις αλλαγές στον Κλεισθένη

Ενα βήμα πίσω από τις αρχικές σκέψεις για τις αλλαγές στον Κλεισθένη προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών. «Δεν θα κάνουμε πράγματα εκτός των συνταγματικών ορίων» ήταν το μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου προς τους δημάρχους, κατά την πρώτη παρουσία του στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επεσήμανε ότι προσδοκά μια εποικοδομητική συνεργασία για το καλό της Αυτοδιοίκησης, θέτοντας ως

πρώτο και μείζον ζήτημα τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας στην Αυτοδιοίκηση.

Παρουσιάζοντας τους δύο βασικούς πυλώνες των νομοθετικών ρυθμίσεων του ΥΠΕΣ, οι οποίες θα κατατεθούν τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στη Βουλή, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι στόχος είναι:

• Να ενθαρρυνθούν και να ενισχυθούν οι διαθέσεις συμπράξεων και συνεργασιών διαφορετικών δημοτικών παρατάξεων, ώστε να σχηματιστούν σε 231 από τους 332 δήμους πλειοψηφίες διοίκησης.

• Να αποκτήσει πλειοψηφία ο δήμαρχος στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η προϋπόθεση

Στο υπουργείο Εσωτερικών θα κάνουν αποδεκτές όσες από τις προτάσεις της ΚΕΔΕ δεν δημιουργούν προβλήματα συνταγματικότητας.

Για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τον Α΄ και τον Β΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι θα προηγηθεί διάλογος με τους αυτοδιοικητικούς.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναβαθμίσει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης» ανέφερε και πρόσθεσε πως σύντομα θα έρθει ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση, μέσω της οποίας θα απλοποιείται η λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και θα ξεκαθαρίζονται ζητήματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες.

«Στόχος μας είναι να μην αιφνιδιάσουμε κανέναν. Θα είμαστε κοντά σας, θα ακούμε τις απόψεις σας και θα αναζητήσουμε από κοινού τις βέλτιστες λύσεις για όλα τα ζητήματα που σας απασχολούν» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Εξάλλου, ο Τ. Θεοδωρικάκος μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο παρουσίασε χθες στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη τις βασικές διατάξεις που θα κατατεθούν στο διυπουργικό νομοσχέδιο και αφορούν τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των δήμων, δεδομένων των προβλημάτων που έχουν ήδη διαπιστωθεί λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, το οποίο επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα