Τα… μασάει ο Τραμπ για τις κυρώσεις σε Τουρκία!

Αντιπαράθεση του προέδρου με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, που ζήτησαν την επιβολή μέτρων για τους S-400Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στον Λευκό Οίκο η προγραμματισμένη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με 45 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, που είχε θέμα την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, όπως αυτές προβλέπονται στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) του 2017.

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο έγινε κεκλεισμένων των θυρών, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα ακυρώσουν την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία εξαιτίας των S-400.

Σύμφωνα με την «Washington Post», ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φάνηκε διατεθειμένος να επιβάλει κυρώσεις στην Αγκυρα, με αποτέλεσμα να αντιπαρατεθεί με αρκετούς γερουσιαστές, οι οποίοι υποστήριζαν το αντίθετο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζέιμς Ρις, ζήτησαν από τον πρόεδρο Τραμπ να μην παραιτηθεί από το δικαίωμα επιβολής των αναγκαίων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των νατοϊκών μαχητικών F-35 με την προηγμένη stealth τεχνολογία τους.

Την ίδια ώρα, με επιστολή που απέστειλε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, η οποία φέρει όλες τις υπογραφές των Δημοκρατικών που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, καλεί τον πρόεδρο Τραμπ να προχωρήσει άμεσα στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Στην επιστολή του ο Μενέντεζ τονίζει την ανάγκη να δοθεί μια «ισχυρή απάντηση» στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Στο μεταξύ στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι οι νέες αμερικανικές προτάσεις για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία δεν ικανοποιούν την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετά το πέρας των συνομιλιών με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι δήλωσε ότι οι δύο χώρες δεν συμφώνησαν σε μια σειρά θεμάτων: Πόσο βάθος θα έχει αυτή η ζώνη, ποιος θα την ελέγχει και αν οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της YPG (τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες) θα απομακρυνθούν πλήρως από την περιοχή αυτή.

Ο Τσαβούσογλου μάλιστα προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία για το θέμα αυτό όσο το δυνατόν συντομότερα, επειδή η υπομονή της Αγκυρας εξαντλείται!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα