Θερινή «ανάσταση» για την οικονομία!

Ερχονται αναβαθμίσεις από Fitch – Moody’s με… συμβουλές για νέες μεταρρυθμίσειςΗ πρωτοφανής ζήτηση που εκδηλώνεται στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία καθίστανται ελκυστικά σε μια εποχή αρνητικών αποδόσεων στον πυρήνα της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα και τον μεταρρυθμιστικό οίστρο της νέας κυβέρνησης, ανοίγουν τον δρόμο για την επενδυτική αναβάθμιση της χώρας.

Στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν ένα κύμα θετικών ειδήσεων το επόμενο διάστημα, που όχι μόνο θα δώσουν νέα ώθηση στο εντυπωσιακό ράλι των ομολόγων, αλλά θα διευκολύνουν τη στρατηγική επιδίωξη της νέας κυβέρνησης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από τα τέλη του 2020.

Ποιο είναι το όφελος; Η χώρα θα αποκαταστήσει πλήρως τη σχέση της με τις αγορές ώστε να δανείζεται φθηνότερο χρήμα και η ρευστότητα θα αρχίσει με σταθερά βήματα να επανέρχεται στην άνυδρη αγορά, στηρίζοντας τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων.

• Ηδη στις 2 Αυγούστου επίκειται να ανακοινωθεί η αξιολόγηση του οίκου Fitch, ο οποίος κατατάσσει την Ελλάδα σήμερα στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒ- και θα σύρει τον χορό, ενσωματώνοντας στις διαπιστώσεις του το θετικό κλίμα των ημερών.

• Θα ακολουθήσει στις 23 Αυγούστου η αξιολόγηση του οίκου Moody’s, ο οποίος βαθμολογεί τη χώρα με Β1 και σταθερή προοπτική.

«Η αξιολόγηση μπορεί να αναβαθμιστεί εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της έναντι της ευρωζώνης, που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ισχυρότερες επενδύσεις, καθώς και τη διατήρηση των θετικών επιδόσεων στον δημοσιονομικό τομέα» επισημαίνει ο Moody’s σε χθεσινή ανακοίνωση.

Σημειώνει δε ότι «η ταχύτερη της αναμενόμενης βελτίωση της υγείας του τραπεζικού τομέα θα είναι επίσης θετική εξέλιξη» και υπογραμμίζει: «Το βάρος του χρέους είναι σημαντικά πιο διατηρήσιμο σήμερα, δεδομένων των μέτρων ελάφρυνσης από την ευρωζώνη.

Ωστόσο, θα παραμείνει μεγάλο για πολλά χρόνια ακόμη. Ομως, η συνέχεια στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και η συνετή δημοσιονομική πολιτική είναι προϋποθέσεις για τη διατήρηση της στήριξης των πιστωτών και της εμπιστοσύνης των επενδυτών».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα