ΗΠΑ: Οι μπίζνες φρενάρουν τις κυρώσεις στην Τουρκία!

Οι συζητήσεις με την Αγκυρα για αγορά (και) Patriot πίσω από την «απροθυμία» του Τραμπ για επιβολή έξτρα ποινώνOλοκληρώθηκε χθες η παράδοση του πρώτου τμήματος του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία και, σύμφωνα με αξιωματικούς του στρατού, ήδη σχεδιάζεται η παράδοση του δεύτερου, παρά το γεγονός ότι η προμήθεια των S-400 από την Αγκυρα έχει προκαλέσει μεγάλη κρίση στις ήδη τεταμένες σχέσεις της με την Ουάσινγκτον.

Σε απάντηση, οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των αεροσκαφών F-35, ενώ την προειδοποίησαν και για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, βάσει ομοσπονδιακού νόμου.

Ο πρόεδρος Τραμπ, ωστόσο, δείχνει απρόθυμος να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και ζητεί από τους γερουσιαστές του κόμματός του «ευελιξία», αναφορικά με το θέμα της προμήθειας του ρωσικού συστήματος.

Eναλλακτική

Η στάση αυτή του Αμερικανού προέδρου ίσως σχετίζεται και με την είδηση που θέλει την Αγκυρα να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ουάσινγκτον, ώστε η χώρα να αποκτήσει και το αμερικανικό αμυντικό σύστημα Patriot, το οποίο οι ΗΠΑ πρόσφεραν στην Τουρκία ως εναλλακτική στους S-400.

Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι η Γαλλία πρόκειται να αναπτύξει τη συστοιχία SAMP, ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που έχει κατασκευάσει η γαλλοϊταλική εταιρία EUROSAM, κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας.

Την ώρα πάντως που η Αγκυρα κάνει στρατιωτικές «μπίζνες» με τις μεγάλες δυνάμεις, ο υπουργός Αμυνας Χουλουζί Ακάρ συζήτησε χθες με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, ανατολικά του Ευφράτη.

Τα νέα «σχέδια πολέμου» της Αγκυρας έρχονται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μετά το πέρας των συνομιλιών με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι δήλωσε ότι η Τουρκία δεν είναι ικανοποιημένη με τις νέες προτάσεις της Ουάσινγκτον για τη «ζώνη ασφαλείας» στα συροτουρκικά σύνορα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να επιτευχθεί άμεσα μια συμφωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα, επειδή η υπομονή της Αγκυρας εξαντλείται!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα