«Πύργοι τα νησιά μας στα θαλάσσια σύνορα»

Μήνυμα σε Αγκυρα από Παναγιωτόπουλο με αναφορά και στον διεθνή παράγονταΞεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία ότι δεν γίνονται ανεκτές οι προκλήσεις και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας έστειλαν οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών, στον απόηχο της κλιμακούμενης έντασης που καλλιεργεί η Αγκυρα.

Από την κυβέρνηση επισημαίνεται ο ρόλος του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, τόσο σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η Τουρκία να στείλει τον «Πορθητή» νότια του Καστελόριζου στην προοπτική γεώτρησης μέσα στον Αύγο υστο, καθώς στις 31 Ιουλίου ολοκληρώνεται η «αποστολή» του στην κυπριακή ΑΟΖ, διαμήνυσε ότι «παρακολουθούμε, μεριμνούμε και επεξεργαζόμαστε όλα τα ενδεχόμενα».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν σε υψηλότερο επίπεδο από εμάς συστάσεις (σ.σ.: του διεθνούς παράγοντα) που θα αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο». 

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι «τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν είναι προς διαπραγμάτευση».

Ακόμη, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφτηκε την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων και χαρακτήρισε «ζωτικό χώρο» της Ελλάδας το Αιγαίο.

Απευθυνόμενος στα στελέχη της ΑΣΔΕΝ ο υπουργός Αμυνας υπογράμμισε με νόημα: «Το Αιγαίο είναι ένα δύσκολο θέατρο επιχειρήσεων. Είναι μια θάλασσα με σύνορα.

Και τα σύνορα του Αιγαίου είναι ένα νοητό τείχος με πύργους. Οι πύργοι αυτοί είναι τα νησιά».

Πάντως, την ίδια στιγμή πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά για την αποκλιμάκωσης της έντασης, ωστόσο τίθενται πλέον όροι και προϋποθέσεις προκειμένου η Αγκυρα να μην ερμηνεύει την καλή διάθεση της Ελλάδας για συνεννόηση ως «ενδοτική».

«Κανάλι»

Ο υπουργός Αμυνας εκτίμησε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία είναι «ένα κανάλι επικοινωνίας», ωστόσο επεσήμανε ότι πόσο ενεργό θα είναι αυτό το κανάλι θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τονίζοντας ότι τα ΜΟΕ δεν είναι ένας μηχανισμός που θα αποκαταστήσει σχέσεις ειρήνης και αρμονίας των δύο χωρών στο 100%.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του και σε κάθε περίπτωση θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου των ΥΕΘΑ του ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας σημείωσε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις «ο πρωθυπουργός απηύθυνε προς την Τουρκία κλάδο ελαίας, ο οποίος συνδυάζεται με την αυτονόητη προϋπόθεση του απόλυτου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών» και κατέληξε λέγοντας: «Θα δούμε από εκεί και πέρα πού και με τι τρόπο οι Τούρκοι θα προσλάβουν αυτή την πρόσκληση».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα