Μαντέλης: Επιστρέφει στο δημόσιο 230.000€

Καλείται με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να δώσει πίσω τη «χορηγία» που έλαβε από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

Με τη «βούλα» του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιστρέφει στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 450.000 μάρκων (230.000 ευρώ), το οποίο είχε λάβει ως «χορηγία» από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο ποσό δεν είχε δηλωθεί στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») του πρώην υπουργού, ενώ, σύμφωνα με την ποινική απόφαση που είχε εκδοθεί για την υπόθεση, το «μαύρο χρήμα» αφορούσε την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του 1997 για την ψηφιοποίηση (προμήθεια ψηφιακών παροχών) του δικτύου του ΟΤΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τάσος Μαντέλης, λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη του για την υπόθεση του συγκεκριμένου ποσού σε δεύτερο βαθμό, είχε καταθέσει τα 230.000 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ του Δημοσίου.

Ωστόσο, ο ίδιος προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας να ακυρωθεί η πράξη καταλογισμού σε βάρος του.

Ο πρώην υπουργός υποστήριζε πως τα χρήματα αυτά είχαν δεσμευτεί και πως ήδη έχει επιστρέψει το ποσό στο Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Με την υπόθεση των 450.000 μάρκων που έλαβε από τη Siemens o πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε ασχοληθεί η Ποινική Δικαιοσύνη, η οποία τον Μάιο του 2018 καταδίκασε τον Τάσο Μαντέλη σε δεύτερο βαθμό για τη συγκεκριμένη «χορηγία» σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ ημερησίως.

Η καταδίκη του αφορούσε το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Αντίθετα, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο είχε απαλλάξει τον κ. Μαντέλη από την κατηγορία της δωροδοκίας, λόγω παραγραφής.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του ο πρώην υπουργός είχε παραδεχθεί πως τα χρήματα αυτά προέρχονταν από τα ταμεία της Siemens.

Ακόμη, όπως είχε αναφέρει, ο γερμανικός κολοσσός στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων που καλλιεργούσε ήθελε να συνδράμει ως... πολιτικός φίλος και να ενισχύσει τον προεκλογικό του αγώνα με «χορηγίες».

Υπενθυμίζεται πως τα 450.000 μάρκα είχαν κατατεθεί στην τράπεζα Canadian Imperial Bank of Commerce Ltd της Ελβετίας, σε δύο δόσεις.

Η πρώτη κατάθεση έγινε 03/11/1998 και ήταν της τάξης των 200.000 μάρκων και η δεύτερη έγινε 08/02/2000 και ήταν 240.000 μάρκα.