Διαταγές για ετοιμότητα και εγρήγορση στις Εν. Δυνάμεις!

Σύσκεψη (πρώτη στα χρονικά) με όσους είναι επιφορτισμένοι με την αποτροπή εχθρικής ενέργειας εις βάρος της χώραςΡεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ και ιδιαίτερα η αποτροπή της απειλής της Τουρκίας να επιχειρήσει έρευνες ή γεώτρηση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως του Καστελόριζου, τέθηκαν στη διευρυμένη σύσκεψη που έγινε χθες στην αίθουσα του ΚΥΣΕΑ υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου και παρουσία του υπουργού Εθνικής Aμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, οι διοικητές των Μειζόνων Διοικήσεων και των Μειζόνων Σχηματισμών και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για τους επιτελείς και τους σχηματισμούς που είναι επιφορτισμένοι με την άμεση αντίδραση και αποτροπή μιας εχθρικής ενέργειας σε βάρος της χώρας μας.

Η χρονική δε συγκυρία της σύσκεψης αυτής, που παρόμοιά της δεν έχει γίνει στο παρελθόν, καταδεικνύει και τη σοβαρότητα της κατάστασης με τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επισημάνθηκε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα και εγρήγορση, ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ο πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου έδωσε «κατευθυντήριες οδηγίες» στους διοικητές των Μειζόνων Διοικήσεων και Μειζόνων Σχηματισμών.

«Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των εμπλεκομένων για θέματα αρμοδιότητας ΓΕΕΘΑ (όπως επιχειρησιακή σχεδίαση, οργάνωση/διοίκηση και έλεγχος Ε.Δ., εκπαίδευση, θεσμικά κείμενα, στρατιωτική συνεργασία με διάφορες χώρες, εξοπλιστικά προγράμματα), η παρουσίαση από τους διοικητές των Μ.Δ. – Μ.Σ. ζητημάτων τους, καθώς και η παροχή κατευθυντήριων οδηγιών από τον Α/ΓΕΕΘΑ» αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Aμυνας.

Είναι προφανές από τη θεματολογία ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και η κυβέρνηση επιχειρεί, σε συνεργασία με άλλες χώρες, να αναχαιτίσει την παραβατικότητα της Αγκυρας και να ενισχύσει με οπλικά συστήματα την άμυνα της Ελλάδας.

Το θέμα των προκλήσεων στο Αιγαίο έθεσε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στο Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν χαρίστηκε στον Τούρκο πρεσβευτή, παρά τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα της συνάντησης, και του είπε ότι η εμπρηστική ρητορική από τους αξιωματούχους της Τουρκίας και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο δεν βοηθούν στη δημιουργία καλού κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη ημέρα οι Τούρκοι είχαν κάνει 60 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ χθες περιορίστηκαν στη μία και σε οκτώ παραβάσεις του FIR Αθηνών.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα