Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης

Θα αντικατασταθούν από σύστημα εσόδων – εξόδων. Προϋπόθεση, να τεθεί σε ισχύ το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο της ΕφορίαςΡεπορτάζ
Στέλιος Kράλογλου

Στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο της Εφορίας.

Τη θέση των τεκμηρίων -ως εργαλείου έλεγχου- θα πάρει το σύστημα εσόδων – εξόδων, υπό την προϋπόθεση ότι τους επόμενους μήνες θα εφαρμοστεί η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXISnet και παράλληλα θα κάνει «πρεμιέρα» η ηλεκτρονική εφαρμογή του Περιουσιολογίου.

Σήμερα τα τεκμήρια ισχύουν για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, ιδιωτικά σχολεία και οικιακές βοηθούς. Η σκέψη που καλλιεργείται τώρα είναι τα εισοδήματα των φορολογουμένων να προσδιορίζονται βάσει των πραγματικών δαπανών και όχι τεκμαρτά.

Αυτή η αλλαγή θα φέρει φοροελαφρύνσεις για χιλιάδες φορολογουμένους, που σήμερα πιάνονται στις δαγκάνες των τεκμηρίων.

Οπως εξήγησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που θα έρθει σε λίγες μέρες στη Βουλή, θα υπάρχει πρόνοια για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, εφόσον προωθούμε τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου».

Ισως από το 2020

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει την κατάργηση των τεκμηρίων (ίσως και από τα εισοδήματα του 2020) και την αντικατάστασή τους από ένα σύστημα εσόδων – εξόδων.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν η διαφορά είναι θετική υπέρ του φορολογουμένου (δηλαδή περισσότερα τα έσοδα), τότε θα φορολογείται αυτή η διαφορά με μία καινούργια κλίμακα.

Εάν, όμως, η διαφορά είναι αρνητική (περισσότερα τα έξοδα), τότε θα πρέπει να αποδειχτεί η προέλευση των χρημάτων που δαπανήθηκαν, διότι, αλλιώς, θα φορολογούνται ως αδήλωτο εισόδημα.

Το ίδιο θα ισχύει και σε περίπτωση που οι καταθέσεις αυξάνονται περισσότερο από το ετήσιο «περίσσευμα», καθώς θα πρέπει επίσης να δικαιολογηθεί η προέλευση.

Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να προχωρήσουν ορισμένες βαθιές τομές, όπως είναι η σύνδεση ταμειακών μηχανών με το TAXISnet, προκειμένου να καταγράφονται όλες οι δαπάνες και η λειτουργία του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου, ώστε, σε συνδυασμό με το «πόθεν έσχες», να υπάρχει μια ετήσια «φωτογραφία» της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων.

Εφόσον λειτουργήσει το e-περιουσιολόγιο, η Εφορία θα «βλέπει» εάν υπάρχουν καταθέσεις (ή χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος) από προηγούμενα έτη που να μπορούν να δικαιολογήσουν όποια υπέρβαση στις δαπάνες.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα