«Εστάλη» το sms που θα σώζει ζωές

Επιτυχής δοκιμή του «112» για προειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης

Γραπτό μήνυμα στο κινητό τους από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έλαβαν χθες στις 12 το μεσημέρι όσοι βρίσκονταν στο νησί της Σύρου.

Στο sms αναγραφόταν ότι πρόκειται για «δοκιμαστικό μήνυμα νέου εθνικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και δεν απαιτείται καμιά ενέργεια από σας».

Η άσκηση λειτουργίας αποστολής sms για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μέχρις ότου λειτουργήσει εξ ολοκλήρου το σύστημα 112 έγινε παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος δήλωσε ότι «τόσο η άσκηση του sms όσο και η άσκηση του CBS (αποστολή μηνυμάτων εκπομπής κυψέλης) του 112 ήταν επιτυχείς. Το σύστημα 112 θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του έτους, είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα».

Ταυτόχρονα, διευκρίνισε πως «όταν ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πριν από 17 ημέρες είχε ζητήσει και μια ενδιάμεση λύση μέχρι το σύστημα να είναι λειτουργικό.

Σήμερα, το τεχνολογικό σκέλος αυτής της λύσης, δηλαδή να μπορούμε να στείλουμε sms σε περιοχές όπου έχουν πρόβλημα, είναι σε πρώτη φάση λειτουργικό».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «τις επόμενες μέρες θα εκπαιδευτεί και αναγκαίο προσωπικό, ώστε στις 10 Αυγούστου, έναν μήνα μετά την ημερομηνία που ζήτησε ο πρωθυπουργός την εφαρμογή της ενδιάμεσης λύσης, να είμαστε λειτουργικοί ως πιλοτική εφαρμογή μέχρι το τέλος του χρόνου, που θα έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία του 112 και θα πρέπει να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα της νέας εποχής και με σεβασμό στην ασφάλεια και την προστασία κάθε πολίτη».

Το σύστημα του 112, η υλοποίηση του οποίου στη χώρα μας άρχισε το 2010 -η παράδοσή του άργησε χαρακτηριστικά, ακόμη και μετά την τραγωδία στο Μάτι- και το οποίο λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., αφορά την άμεση ειδοποίηση των πολιτών με μήνυμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

H λειτουργία εισερχόμενων κλήσεων προς το 112 είναι ήδη διαθέσιμη στη χώρα μας, ωστόσο χωρίς τη δυνατότητα αυτοματοποιημένου γεωεντοπισμού και απευθείας διασύνδεσης με τους Φορείς Εκτακτης Ανάγκης.

Αν λειτουργούσε...

Θυμίζουμε ότι σχετικά με το σύστημα 112 είχε δημιουργηθεί τεράστιο πολιτικό θέμα μετά τη φονική θεομηνία στη Χαλκιδική στις 10 Ιουλίου, η οποία είχε κοστίσει τη ζωή σε επτά άτομα.

Τότε είχε ξεσπάσει πολιτική κόντρα μόλις τρεις μέρες μετά τις εκλογές για το γεγονός ότι το σύστημα δεν λειτουργούσε ώστε να προειδοποιηθούν όσοι βρίσκονταν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.