Τα μυστικά για τις αλλεργίες του καλοκαιριού

Ποιες είναι, πού οφείλονται και πώς θα τις αποφύγουμεΜπορεί το καλοκαίρι να βρίσκονται σε ύφεση οι αλλεργίες που οφείλονται στη γύρη και την οικιακή σκόνη, όπως το αλλεργικό άσθμα, το αλλεργικό έκζεμα και η αλλεργική ρινίτιδα, αφού ήδη έχει παρέλθει η εποχή της ανθοφορίας, όμως υπάρχουν άλλες αλλεργίες που μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν. 

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, οι σημαντικότερες και συχνότερες αλλεργικές παθήσεις είναι οι αλλεργικές δερματοπάθειες, που περιλαμβάνουν την ηλιακή, τη χολινεργική και την κνίδωση εκ ψύχους, τις δερματίτιδες εξ επαφής, καθώς και τις διάφορες αλλεργικές φωτοδερματίτιδες.

Επίσης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για αλλεργίες που οφείλονται στο τσίμπημα διάφορων εντόμων, κυρίως των υμενοπτέρων (δηλαδή της μέλισσας και των σφηκών) και των κουνουπιών, καθώς και στο τσίμπημα της θαλάσσιας μέδουσας.

Οι τροφές

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αλλεργίες που οφείλονται σε τροφές που καταναλώνονται κυρίως τους θερινούς μήνες, αλλά και την εαρινή επιπεφυκίτιδα, η οποία είναι μια ειδική μορφή αλλεργίας των οφθαλμών και δύσκολη στη θεραπεία της.

Από τις παραπάνω παθήσεις η αλλεργία στο δηλητήριο της μέλισσας και των σφηκών, στις τροφές και μερικές φορές η κνίδωση εκ ψύχους είναι δυνατόν να προκαλέσουν έντονα αλλεργικά συμπτώματα μέχρι και την εκδήλωση συστηματικής αναφυλαξίας (αλλεργικό σοκ), το οποίο, ως γνωστόν, μπορεί να έχει μοιραία κατάληξη αν δεν προληφθεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

6+1 tips για την κνίδωση από ψύχος

Η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει κνίδωση σε ορισμένα άτομα και λέγεται κνίδωση εκ ψύχους.

Το εμφανιζόμενο εξάνθημα είναι δυνατόν να αφορά μόνο το σημείο του σώματος που ήλθε σε επαφή με το κρύο, π.χ. εμφάνιση κνίδωσης στα χέρια όταν βγάζει το άτομο κάτι παγωμένο από την κατάψυξη ή να εμφανιστεί φαγούρα στο στόμα και πρήξιμο του χείλους όταν φάει παγωτό.

Μερικές φορές μπορεί το εξάνθημα να είναι γενικευμένο σε όλο το σώμα. συνήθως αυτό συμβαίνει όταν το άτομο εκτεθεί μαζικά σε κρύο περιβάλλον, όπως π.χ. αν βουτήξει απότομα σε κρύα θάλασσα.

Στην τελευταία περίπτωση μπορεί να εμφανιστούν μόνο οι κοκκινίλες της κνίδωσης, αλλά μπορεί στα πολύ ευαίσθητα άτομα να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως ζάλη, πτώση της πίεσης, δυσφορία από το αναπνευστικό κ.λπ., με άμεσο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικού σοκ ή πνιγμού.

Για τον λόγο αυτόν τα άτομα που γνωρίζουν ότι έχουν την ευαισθησία αυτή πρέπει:

• Να κάνουν τα πρώτα μπάνια σε αβαθή και ζεστά νερά.

• Να κολυμπούν πάντα παρέα με κάποιον άλλον.

• Τα πρώτα μπάνια να είναι μικρής διάρκειας.

• Να αποφεύγουν τις καταδύσεις και το υποβρύχιο ψάρεμα.

• Με την πρώτη εμφάνιση κνησμού ή εξανθήματος να εξέλθουν από το νερό χωρίς πανικό.

• Να έχουν πάντα μαζί τους τα φάρμακα άμεσης ανάγκης που έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος τους.

• Πριν από τα καλοκαιρινά μπάνια, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού, να έχει προηγηθεί προληπτική θεραπεία με αντιισταμινικά φάρμακα.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα