Καύσωνα σε δόσεις φέρνει ο Αύγουστος

Διήμερο με 42άρια και νέο κύμα αναμένεται από την ΠέμπτηMε… άγριες διαθέσεις έκανε πρεμιέρα ο Αύγουστος, καθώς από χθες ο υδράργυρος έχει πάρει την ανιούσα φθάνοντας τους 38 βαθμούς, ενώ αναμένονται ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες σήμερα, καθώς το θερμόμετρο θα «χτυπήσει» τους 40 βαθμούς και κυρίως αύριο, οπότε σε ορισμένες περιοχές θα δείξει ακόμα και 42 βαθμούς Κελσίου!

Ευτυχώς, το κύμα καύσωνα δεν θα διαρκέσει πολύ, καθώς από το βράδυ του Σαββάτου αναμένεται υποχώρηση του υδραργύρου. 

Οπως λέει στη «δημοκρατία» ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, «ο καύσωνας προκαλείται από τις θερμές αέριες μάζες που έρχονται από τη βόρεια Αφρική. Σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38-39 και πιθανότατα τους 40 βαθμούς, ενώ αύριο μέχρι και τους 42 βαθμούς.

Οι περιοχές οι οποίες θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Θεσσαλία, η Αττική και η Βοιωτία και η ανατολική Πελοπόννησος».

Ωστόσο πρόκειται για μίνι καύσωνα, καθώς όπως σημειώνει ο ίδιος: «Από το βράδυ του Σαββάτου θα υπάρξει μια μεταβολή του καιρού και θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία. Στη διάρκεια της Κυριακής η θερμοκρασία θα πέσει 5-7 βαθμούς σε σχέση με τις τιμές του Σαββάτου και θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα, και τη Δευτέρα η πτώση θα φτάσει τους 8-10 βαθμούς».

Μάλιστα, η αλλαγή που θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού θα φέρει ακόμα και βροχές και καταιγίδες το βράδυ του Σαββάτου, μόνο όμως στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ στο Ιόνιο και βαθμιαία στην ηπειρωτική Ελλάδα και το βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι.

Σήμερα στην Αθήνα ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 3-4 μποφόρ, στα ανατολικά έως 5 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 37 βαθμούς.

Καλός θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, με ανέμους μεταβλητούς, 3-4 μποφόρ και το μεσημέρι και το απόγευμα νότιους νοτιοανατολικούς, 4 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 24 έως 36 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Καντερέ, ένα νέο κύμα καύσωνα είναι προ των πυλών, το οποίο θα επισκεφτεί τη χώρα μας από την ερχόμενη Πέμπτη.

Μέτρα προστασίας για παιδιά, πάσχοντες και ηλικιωμένους

Το νέο κύμα υπερβολικής ζέστης έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του, γι’ αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) υπενθυμίζει τα βασικά προληπτικά μέτρα για τις δύσκολες ημέρες που θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, λοιπόν, αποφύγετε την παραμονή στον ήλιο, ιδιαιτέρα οι ηλικιωμένοι και γενικά οι ευπαθείς ομάδες (βρέφη, χρόνιοι πάσχοντες, αγρότες κ.λπ.), παραμείνετε μέσα τις θέρμες ώρες της ημέρας και χρησιμοποιείστε κλιματιστικά ή ανεμιστήρες.

Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυσή σας να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

Αποφύγετε, όσο είναι αυτό δυνατό, τη σωματική κόπωση και εργασία τις θερμές ώρες της ημέρας και κάντε συχνά, δροσερά λουτρά. Να πίνετε άφθονο δροσερό νερό ή φυσικούς χυμούς, όμως αποφύγετε τα σακχαρούχα, ανθρακούχα ποτά και φυσικά το αλκοόλ. Να τρώτε συχνά ελαφρά, μικρά, γεύματα και να αποφεύγετε τη λιπαρή και αλατισμένη τροφή.

Σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους να βρίσκονται όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά, Β’ αναστολείς και όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς, οι αλκοολικοί κ.λπ.

Οι παραπάνω ευπαθείς ομάδες να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους σε περίπτωση ζάλης, κεφαλαλγίας, ιλίγγου, υπνηλίας, διαταραχών συμπεριφοράς, ναυτίας, εμετού, κραμπών κ.λπ.
Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα