Μήνυση κατά ιερέα επειδή δεν κοινώνησε παιδιά με αναπηρία

Στα δικαστήρια τον πάει το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων! Τι απαντά η Μητρόπολη Κίτρους για τον 35χρονο

Μηνυτήρια αναφορά κατά του 35χρονου στρατιωτικού ιερέα, υπολοχαγού του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος είχε την άδεια της Μητρόπολης Κίτρους να λειτουργεί στον ναό του στρατιωτικού κέντρου Λεπτοκαρυάς, επειδή δεν κοινώνησε ΑμεΑ, λέγοντας μάλιστα: «Αυτά τα παιδιά είναι χαζά, δεν έχουν… αμαρτίες»!

Η μήνυση θα υποβληθεί για ρατσιστικές δηλώσεις σε βάρος παιδιών με αναπηρίες από το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων. Τα παιδιά πήγαν στην κατασκήνωση από το Σιδηρόκαστρο και φιλοξενήθηκαν άριστα από τους υπαλλήλους του Κέντρου Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) Λεπτοκαρυάς.

Ομάδα έξι παιδιών από την παρακείμενη κατασκήνωση «Νηρηίδες» του υπουργείου Εργασίας που τα τελευταία χρόνια έχει παραχωρηθεί στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΚΜ) με τους συνοδούς τους πήγαν στην εκκλησία του στρατοπέδου, παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία και μπήκαν στη σειρά για να κοινωνήσουν, αλλά εκεί αντιμετώπισαν την άρνηση του στρατιωτικού ιερέα.

Οπως καταγγέλλει η Κασσιανή Χασίδου, που ήταν η συνοδός: «Την ώρα της Θείας Κοινωνίας παραχωρήσαμε προτεραιότητα στους εκκλησιαζόμενους για να μην τους φέρουμε σε δύσκολη θέση.

Οταν επιτέλους ήρθε η ώρα να κοινωνήσουν τα παιδιά μας, ο παπάς αρνήθηκε να τα κοινωνήσει με τη δικαιολογία ότι δεν αντιλαμβάνονται.

Με ρώτησε εάν εγγυώμαι ότι δεν θα… φτύσουν τη Θεία Κοινωνία και του απάντησα ότι εγγυώμαι.

Ούτε πάλι τους κοινώνησε και διαμαρτυρήθηκα έντονα, αλλά δεν πέτυχα κάτι. Λυπάμαι πολύ».

Στη συνέχεια η κυρία Χασίδου πήρε τα έξι παιδιά και επέστρεψαν στην κατασκήνωση. Ο ταξίαρχος του στρατοπέδου επισκέφτηκε την ίδια και τα παιδιά και ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του στρατιωτικού ιερέα.

Ανακοίνωση εξέδωσε για το θέμα και η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, η οποία καταδικάζει κάθε φαινόμενο κοινωνικού αποκλεισμού.

«...η ένταξη των ΑμεΑ και όλων των ατόμων με ιδιαιτερότητες στην Λειτουργική Ζωή της Εκκλησίας αντιμετωπίζεται ως αδιαμφισβήτητη ποιμαντική προτεραιότητα του μητροπολίτη Γεωργίου και του κλήρου της Πιερίας. Η Εκκλησία αγκαλιάζει το διαφορετικό, το υποστηρίζει, παρέχει δικαιώματα, ευκαιρίες, προοπτικές και σέβεται κάθε ιδιαίτερο και ξεχωριστό μέλος της».

Και συνεχίζει η Μητρόπολη: «Σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας, κάθε ιερέας φέρει την ευθύνη όχι μόνο για την προπαρασκευή (τελετουργία) της Θείας Κοινωνίας, ευθύνεται όμως και για την ασφαλή μετάδοσή της στους πιστούς, ιδιαίτερα σε ειδικές περιπτώσεις όπως βαριά ασθενείς, βρέφη, υπερήλικες, ΑμεΑ, μη ορθόδοξοι κ.ά.

Γι’ αυτό και οι ιερείς που υπηρετούν σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα έχουν ανάλογη εμπειρία, την οποία δεν διέθετε ο συγκεκριμένος ιερέας. Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους δίδει μεγάλη σημασία στην προετοιμασία των Τιμίων Δώρων εκ μέρους των κληρικών για τη μετάληψη των ατόμων που εντάσσονται στις παραπάνω περιπτώσεις και γι΄ αυτό πάντα προηγείται η κατάλληλη προετοιμασία και συνεννόηση με τον ιερέα.

Οι υπεύθυνοι του Κατασκηνωτικού Κέντρου «Νηρηίδες» θα έπρεπε να έλθουν εγκαίρως σε συνεννόηση με τον στρατιωτικό ιερέα, να συνεργαστούν μαζί του, για την επίτευξη των στόχων του ομαδικού εκκλησιασμού των φιλοξενουμένων ΑμεΑ και την αποφυγή της παρεξήγησης που συνέβη».