Ενας σεκιουριτάς στην ΕΥΠ!

■ Πρόσωπο-έκπληξη στη θέση του επικεφαλής της κρίσιμης Υπηρεσίας
Ο Παν. Κοντολέων, στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας φύλαξης, θα διαχειρίζεται απόρρητα και ειδικού χειρισμού ζητήματα
■ Σύνδεσμoς του Κυρ. Μητσοτάκη με το υπουργείο Αμυνας ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, που ορίστηκε σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας

Η Θέση μας: Χρέη και φτώχεια χωρίς… διακοπές!

Ενα στέλεχος εταιρίας σεκιούριτι επέλεξε για διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών η κυβέρνηση.

Πρόκειται για τον Παναγιώτη Κοντολέων, η επιλογή του οποίου ωστόσο προκαλεί ερωτήματα για το πώς ένα διευθυντικό στέλεχος της πολυεθνικής εταιρίας φύλαξης G4S μπαίνει πλέον στα «άδυτα» της ΕΥΠ, η οποία διαχειρίζεται απόρρητα και ειδικού χειρισμού εθνικά ζητήματα και κρατικά μυστικά. 

Στην ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου πλέκει το εγκώμιο του κ. Κοντολέων, σημειώνοντας πως «χαίρει εκτίμησης στο εξωτερικό», υπονοώντας κατά κάποιον τρόπο καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Βρετανία.

Εκείνο, όμως, που προέχει για τον διοικητή της ΕΥΠ και για κάθε πρόσωπο που υπηρετεί σε νευραλγικής σημασίας υπηρεσίες είναι, πέραν του να έχει «άκρες» και χρήσιμες διασυνδέσεις, να τις χρησιμοποιεί προς όφελος της πατρίδας και του εθνικού συμφέροντος. Είναι το στοιχείο που προέχει του αν είναι καταξιωμένος στον ιδιωτικό τομέα.

Η ανακοίνωση για το πρόσωπο που διαδέχεται τον Γιάννη Ρουμπάτη στην ΕΥΠ έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου και συνοδεύτηκε από σειρά αλλαγών τόσο στην υπηρεσία όσο και στη δομή της Εθνικής Ασφάλειας, καθώς κομβικό ρόλο αναλαμβάνει πλέον ο νεοορισθείς σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στο γραφείο του πρωθυπουργού, θέση για την οποία η κυβέρνηση επέλεξε τον αντιναύαρχο εν αποστρατεία Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Η ΕΥΠ αναδιαρθρώνεται και ενισχύεται με διευρυμένο σχήμα τριών υποδιοικητών, θέσεις τις οποίες αναλαμβάνουν οι Βασίλης Γκρίζης, Διονύσης Μελιτσιώτης και Αναστάσιος Μητσιάλης.

Ο πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης -ο οποίος εκπροσωπούσε από το 2016 τη Ν.Δ. στο Συμβούλιο Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ)- θα είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της υπηρεσίας.

Ο Βασίλης Γκρίζης, ο οποίος διετέλεσε, μεταξύ άλλων, για επτά χρόνια διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ), θα έχει επιχειρησιακές αρμοδιότητες. Και, τέλος, ο Διονύσης Μελιτσιώτης, ο οποίος είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα είναι υπεύθυνος για οργανωτικά ζητήματα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αυτό που τονίζουν είναι ότι οι αλλαγές στη δομή ουσιαστικά της ΕΥΠ και η υπαγωγή της σε ένα νέο μοντέλο εθνικής ασφάλειας με οργανωτική δομή, που ξεκινάει από την Προεδρία της Κυβέρνησης, έχει ως κύριο μέλημα την αντιμετώπιση όχι μόνο των παραδοσιακών απειλών αλλά και την εξουδετέρωση νέων κινδύνων, όπως ο κυβερνοπόλεμος και η διασύνδεση τρομοκρατικής και εγκληματικής δραστηριότητας με γεωπολιτικές διαστάσεις.

Το πρότυπο

Οπως τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου, για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ υιοθετήθηκε το ίδιο πρότυπο που επελέγη και για τη σύνθεση της κυβέρνησης. Με απλά λόγια, η υπηρεσία ενισχύεται με πρόσωπα που διαθέτουν τεχνοκρατική επάρκεια, είναι καταξιωμένα στον επαγγελματικό στίβο και δεν διαθέτουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις άλλων εποχών.

Ειδικότερα δε, για την τοποθέτηση του Παναγιώτη Κοντολέων στη διοίκηση της ΕΥΠ, το πρωθυπουργικό γραφείο υπογραμμίζει ότι επιχειρείται μια τομή στην ιστορία της υπηρεσίας, καθώς το εν λόγω πρόσωπο διαθέτει δύο χαρακτηριστικά, την καριέρα στον τομέα της ασφάλειας και ταυτόχρονα χαίρει εκτίμησης στο εξωτερικό, σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα παραδοσιακά συνεργάζεται.

Οπως καταλήγει το γραφείο του πρωθυπουργού, με την επιλογή αυτή ακολουθείται το επιτυχημένο παράδειγμα μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών, στις οποίες επικεφαλής τέθηκαν πρόσωπα που δεν σταδιοδρόμησαν σε αυτές.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα