Αλλος… άνθρωπος με ποιοτικό ύπνο

Οκτώ ώρες βραδινής ανάπαυσης έχουν μεγάλη θεραπευτική επίδραση στους μυς, στα κύτταρα και στον εγκέφαλοΟ καλός ύπνος είναι μία από τις βασικότερες ανάγκες του οργανισμού, γιατί βελτιώνει τη μάθηση και ενισχύει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, την προσοχή, τη λήψη αποφάσεων και τη δημιουργικότητα. 

Για το σώμα ο ύπνος σημαίνει ότι μπορεί να αναρρώσει από την προηγούμενη ημέρα, να διορθώσει και να φτιάξει τους μυς και τα κύτταρα των ιστών του και να «καθαρίσει» όλες τις απορροφούμενες τοξίνες.

Ενας καλός ύπνος το βράδυ μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική ποιότητα ζωής, σύμφωνα με τον δρα Μιχάλη Βικελή, νευρολόγο, PhD (www.headaches.gr).

Ενώ όλοι χρειάζονται ελαφρώς μια διαφορετική διάρκεια ύπνου για να λειτουργήσουν σωστά, οι περισσότεροι ενήλικες θέλουν περίπου οκτώ ώρες καλού ποιοτικού ύπνου τη νύχτα.

Η έλλειψη ύπνου έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητα του εγκεφάλου μας να λειτουργήσει και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως πονοκέφαλος, κατάθλιψη κ.λπ. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κοιμήθηκαν κατά μέσο όρο μόνο έξι ώρες τείνουν να έχουν συχνότερα σοβαρούς πονοκεφάλους από αυτούς που κοιμήθηκαν περισσότερο.

Παρόλο που ο λίγος ύπνος είναι γνωστό ότι προκαλεί πονοκεφάλους, μπορεί επίσης και ο πολύωρος ύπνος να τους προκαλέσει.

Με περισσότερες ώρες ύπνου το Σαββατοκύριακο, έπειτα από μια στρεσογόνο εβδομάδα, μπορεί να προκληθεί ταχεία απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, με αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία μας είτε να συσταλούν είτε να διασταλούν και να εμφανιστεί πονοκέφαλος.

Επίσης, παθήσεις, όπως η άπνοια στον ύπνο, ή συνήθειες, όπως το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου, συσχετίζονται με τη δημιουργία ή με την επιδείνωση διάφορων τύπων κεφαλαλγιών.

Μειώστε, επίσης, τον χρόνο στην οθόνη των ηλεκτρονικών φορητών συσκευών. Ο χρόνος μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή ηλεκτρονικών φορητών συσκευών πριν από τον ύπνο κάνει όλο και πιο δύσκολο το να κοιμηθούμε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα