Ηλεκτρονικές οι βεβαιώσεις για μη οφειλή του ΤΑΠ

«Ανάσα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτωνΤην ηλεκτρονική έκδοση βεβαιώσεων μη οφειλής ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) συμφώνησαν ο Δήμος Αθηναίων και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, προχωρώντας σε μια κίνηση που, τους επόμενους μήνες, αναμένεται να δώσει μια «ανάσα» στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επιχειρούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν πριν από τρεις ημέρες μνημόνιο συνεργασίας. Το βασικό σημείο αφορά την από εδώ και στο εξής ηλεκτρονική έκδοση των βεβαιώσεων περί μη οφειλής ΤΑΠ.

Η συμφωνία

Η απαραίτητη για την υλοποίηση της συμφωνίας ηλεκτρονική εφαρμογή θα ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών.

Πρόκειται για μια βασική παρέμβαση, η οποία θα επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, καθώς σήμερα υπάρχουν δήμοι που χρειάζονται ακόμα και 20 ημέρες, προκειμένου ναεκδώσουν τη βεβαίωση πληρωμής του ΤΑΠ, ένα έγγραφο το οποίο επανήλθε σε ισχύ το 2017 έχοντας καταργηθεί το 2014, ακριβώς σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο κυκεώνας των εγγράφων που καλείται να συγκεντρώσει ο πωλητής – ιδιοκτήτης.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στα ζητήματα που άπτονται της βεβαίωσης πληρωμής τέλους ακίνητης περιουσίας δεν δίνεται οριστική λύση. Πολλοί δήμοι εξακολουθούν να ζητούν αναδρομικά αρκετών ετών από τους ιδιοκτήτες, προκαλώντας ακόμα και ακυρώσεις αγοραπωλησιών. 

Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της νομιμοποίησης ημιυπαίθριων ή της τακτοποίησης αυθαιρεσιών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα