Η εξαγωγή βοδινού δεν κάλμαρε τον Τραμπ!

Επιμένει για τους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, παρότι η Ε.Ε. θα αυξήσει κατά 90% τις εισαγωγές κρέατος από τις ΗΠΑΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Συνεχίζονται τα τζαρτζαρίσματα μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών αναφορικά με τους δασμούς, καθώς την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ενωση για τους περιορισμούς στο εμπόριο που εφαρμόζει και επανέλαβε την απειλή του να επιβάλει επιπλέον δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, εάν δεν δει πρόοδο στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις. 

Νωρίτερα, ωστόσο, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους είχε υπογράψει συμφωνία για την πώληση μεγαλύτερης ποσότητας αμερικανικού βοδινού στην Ευρώπη, ενώ την ίδια ώρα, αστειευόμενος όπως ο ίδιος εξήγησε, είπε ότι η κυβέρνησή του ετοιμάζεται «για δασμούς 25% σε όλα τα οχήματα Mercedes-Benz και BMW που εισέρχονται στη χώρα».

«Η Ε.Ε. υψώνει τρομερά εμπόδια για εμάς» δήλωσε ο Τραμπ αργά το βράδυ του Σαββάτου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Είναι πολύ πολύ δύσκολα» πρόσθεσε και εκτίμησε πως ίσως η απειλή δασμών στα αυτοκίνητα να ήταν ένας μοχλός πίεσης προς την Ε.Ε., που τη βοήθησε να κινηθεί προς την αποδοχή της συμφωνίας για το βοδινό.

«Εντούτοις, συνεχίζει να υπάρχει η επιλογή των δασμών στα αυτοκίνητα» τόνισε, γνωστοποιώντας πως αυτή η εναλλακτική ουδέποτε έφυγε από το τραπέζι.

Επιμονή

«Εάν δεν πάρω αυτό που θέλω, θα επιβάλω δασμούς στα αυτοκίνητα… Εάν δεν πάρω αυτό που θέλω, δεν έχω καμία επιλογή παρά να το κάνω αυτό. Αλλά μέχρι στιγμής είναι πολύ καλοί».

Αναφορικά με τη συμφωνία για το βοδινό κρέας, μια συμφωνία με σχετικά μικρά οφέλη για την κυβέρνησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως είναι ωφέλιμη, καθώς θα μειώσει τα εμπόδια για το εμπόριο στην Ευρώπη και θα διευρύνει την πρόσβαση για τους Αμερικανούς αγρότες και κτηνοτρόφους.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι τον πρώτο χρόνο οι αδασμολόγητες εξαγωγές αμερικανικού βοδινού στην Ε.Ε. θα αυξηθούν κατά 46% και, σε βάθος επταετίας, περαιτέρω κατά 90%.

«Συνολικά, οι αδασμολόγητες εξαγωγές θα αυξηθούν από τα 150.000.000 δολάρια στα 420.000.000 δολάρια, αύξηση που ξεπερνά το 180%», μια προοπτική που ίσως περιορίσει κάπως τη ζημιά την οποία έχει υποστεί ο αμερικανικός αγροτικός τομέας λόγω του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα