Μέγα θέμα και στην Ευρώπη με τη Θάνου!

Ρεπορτάζ σε διεθνές ειδησεογραφικό site για την τροπολογία που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στην Επιτροπή ΑνταγωνισμούEκτενή ανακοίνωση εξέδωσε η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην οποία περιέχεται όλη η νομική επιχειρηματολογία που καταδεικνύει ακριβώς τους λόγους για τους οποίους η διάταξη που προστέθηκε τελευταία στιγμή στο διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ανεξαρτησίας της Επιτροπής.

Ως εκ τούτου, είναι επικίνδυνη για την επιχειρηματική ζωή της χώρας, και όχι μόνο.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η διάταξη, με την οποία παύονται από τα καθήκοντά τους η σημερινή πρόεδρος της Επιτροπής Βασιλική Θάνου, αλλά και η αντιπρόεδρος και πολλά άλλα μέλη και διευθυντικά στελέχη, είναι «καταφανώς» αντίθετη τόσο με το Ενωσιακό Δίκαιο και τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) όσο και με το Σύνταγμα και το εσωτερικό Δίκαιο.

Γιατί; Μα γιατί προσδίδει αναδρομικότητα στο ασυμβίβαστο, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται σε κανένα από τα προαναφερθέντα Δίκαια.

Ενωσιακό Δίκαιο

Σε σχέση με το Ενωσιακό Δίκαιο, τονίζεται πως πρόσφατα εισήχθη ειδική πρόβλεψη με την Οδηγία 1/2019 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με την οποία ορίζεται ότι, προκειμένου να εξασφαλιστούν η ανεξαρτησία των εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού και η προστασία τους από εξωτερικές παρεμβάσεις, η εθνική νομοθεσία θα πρέπει εκ των προτέρων να ορίζει τους λόγους παύσης των προσώπων.

«Η εν λόγω Οδηγία δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη στο εθνικό Δίκαιο, είναι γνωστό όμως ότι, βάσει της αρχής της υπεροχής του Ενωσιακού Δικαίου, κάθε κυβέρνηση υποχρεούται να το εφαρμόζει» διευκρινίζεται στο κείμενο.

Παράδειγμα

Η Ολομέλεια της Επιτροπής, μάλιστα, παρουσιάζει και σχετικά παραδείγματα από το κοντινό παρελθόν, όπου αντίστοιχες διατάξεις δεν είχαν αναδρομική ισχύ.

Σε ένα από αυτά, όπως σημειώνεται, υπήρξε και σχετική παρέμβαση της αρμόδιας επιτρόπου Ανταγωνισμού στον τότε υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, έτσι ώστε τα υπηρετούντα μέλη της Αρχής Ανταγωνισμού να παραμείνουν στη θέση τους.

Σε σχέση με το εθνικό Δίκαιο, τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού επισημαίνουν πως παραβιάζονται τόσο η ανεξαρτησία της Αρχής, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα ως απόρροια των «θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου», όσο και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της συνέχειας των ανεξάρτητων Αρχών.

Ολα αυτά θα έχουν ως συνέπεια τη «διάρρηξη της συνέχειας του έργου της (σ.σ.: της Επιτροπής) και τη διακοπή, με κίνδυνο ματαίωσης, της εξέτασης σοβαρών υποθέσεων μεγάλου οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος», ενώ θα πρέπει να συζητηθούν εκ νέου σοβαρές υποθέσεις, με αποτέλεσμα να «υφίσταται προφανή και σοβαρή βλάβη το δημόσιο συμφέρον».

Η ανακοίνωση τελειώνει με αναφορά στις αποφάσεις «με μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό ενδιαφέρον» που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα από την Επιτροπή, ενώ ζητείται παράλληλα η απόσυρση της διάταξης ή έστω μια προσθήκη που θα επιτρέπει στα μέλη να ολοκληρώσουν τη θητεία τους.

Το ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο Euractiv.com, το οποίο θεωρείται ένα από τα εγκυρότερα στις Βρυξέλλες, δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ, το οποίο μάλιστα ήταν και πρώτο θέμα χθες στη διαδικτυακή σελίδα του, μέσα από το οποίο αναδείκνυε τη θεσμική εκτροπή που επιχειρείται.

Το δίκτυο ζήτησε, μάλιστα, από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σχολιάσει την είδηση, ο οποίος παρέπεμψε τον δημοσιογράφο στη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία αφορά τις Αρχές Ανταγωνισμού και, συγκεκριμένα, την αποπομπή των μελών των ανεξάρτητων Αρχών.

Σύμφωνα με αυτή, «είναι δυνατόν να απομακρυνθούν μόνο εάν δεν πληρούν πλέον τους όρους που απαιτούνται για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους ή εάν έχουν κριθεί ένοχοι για σοβαρά αδικήματα, βάσει της εθνικής νομοθεσίας».

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα δράσει και σε αυτή την περίπτωση, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, για να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ελληνικής Επιτροπής.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα