Τραβάει κι άλλο το σκοινί ο Ερντογάν

Κάνει λόγο για «σφετερισμό» και «σαμποτάζ» στην ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας πάλι Αθήνα και Λευκωσία

Ο Τσαβούσογλου «κόβει» και ο Ερντογάν «ράβει» τις τουρκικές αξιώσεις στην ανατολική Μεσόγειο, που δεν είναι άλλες από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου με στόχο την υφαρπαγή των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον υπουργό των Εξωτερικών του, ο οποίος μία ημέρα πριν είχε παρουσιάσει χάρτη εμφανίζοντας την «τουρκική υφαλοκρηπίδα» να εκτείνεται μέχρι την... Κρήτη, τόνισε χθες πως η χώρα του δεν πρόκειται να μείνει αδιάφορη στις προσπάθειες «σφετερισμού και σαμποτάζ στην ανατολική Μεσόγειο» και απείλησε ευθέως την Αθήνα και τη Λευκωσία τονίζοντας: «Η σταθερότητα στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την τήρηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ”. Θα το πράξουμε μέχρι τέλους».

Εμφανίζει δηλαδή η Αγκυρα την Κύπρο να προχωρά σε μονομερείς ενέργειες, όταν αυτό που πράττει η Λευκωσία δίδοντας άδεια στις ενεργειακές εταιρίες κολοσσούς να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις προς αξιοποίηση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ είναι η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων που διασφαλίζονται πλήρως από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Είναι η γραμμή της «πειρατείας» κατά την Αγκυρα και γι' αυτό σπεύδει να κάνει και εκείνη γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εκβιασμοί

Οι νέοι εκβιασμοί από τον Ταγίπ Ερντογάν, που διατυπώθηκαν στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων, εκεί δηλαδή όπου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσίασε τον προκλητικό χάρτη με τις ανήκουστες διεκδικήσεις της Αγκυρας, δείχνουν πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εντείνει την πολεμική ρητορική, τις αξιώσεις της και την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, που άλλα χρόνια η τουρκική προκλητικότητα ήταν περιορισμένη, τώρα φαίνεται πως αυξάνεται κατακόρυφα και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα εκδηλωθεί θερμό επεισόδιο.

Η Τουρκία άλλωστε βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ιδίως λόγω της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ λόγω της παραλαβής των S-400, αλλά και της ζώνης ασφαλείας στη Συρία.