Στον Κοπελούζο το 10% του ΔΕΣΦΑ!

Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία η εξαγορά των μετοχών από την Damco Energy του Ελληνα επιχειρηματία

Στα χέρια του ομίλου Κοπελούζου περνά το 10% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ). Η μεγαλομέτοχος του ΔΕΣΦΑ Senfluga Energy Infrastructure Holdings και η εταιρία Damco Energy του Ελληνα επιχειρηματία υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία εξαγοράς. 

Με την επένδυση αυτή ο όμιλος Κοπελούζου αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στον αναβαθμισμένο ενεργειακό ρόλο της χώρας, δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες και οι ελληνικοί όμιλοι επενδύουν στην Ελλάδα.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η επένδυση εκ μέρους της Damco είναι το αποτέλεσμα ενός μακρύ και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των δύο μερών και έχει δομηθεί σύμφωνα με τους ίδιους όρους και συνθήκες με την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από τη Senfluga και σε συμμόρφωση με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής.

Διαχειριστές

Η Senfluga είχε εξαγοράσει έπειτα από διεθνή διαγωνισμό ποσοστό 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ. Οι μέτοχοι της Senfluga είναι τρεις πολύ σημαντικοί στην Ευρώπη Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου, συγκεκριμένα η ιταλική εταιρία Snam, η ισπανική Enagas και η βελγική Fluxys, που είναι επίσης μέτοχοι της εταιρίας Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑP).

Ο όμιλος Κοπελούζου είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα με ιδιαίτερη δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας, στον οποίο δραστηριοποιείται από το 1975.

«Οι Ελληνες γνωρίζουμε καλύτερα από όλους την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της Ελλάδας, και οφείλουμε να αποτελέσουμε πυξίδα για την έλευση ξένων επενδυτών στη χώρα μας.

Ο όμιλός μας συνεχίζει να επενδύει σημαντικά ποσά στην Ελλάδα, αλλά θεωρούμε σημαντικότερο ότι μας εμπιστεύονται και συνεργάζονται μαζί μας μεγάλες διεθνείς εταιρίες, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις άμεσες ξένες επενδύσεις που τόσο χρειάζεται η χώρα» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Δ. Κοπελούζος.

Σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνει ότι η επένδυση του ομίλου Κοπελούζου στον ΔΕΣΦΑ υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών στην ελληνική οικονομία και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι στην ενέργεια θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

«Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών στην ελληνική οικονομία είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση και ξένων επενδύσεων στη χώρα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ.