Γαλαξίας αστέρων στις Πρέσπες

Αφιερωμένο στον καθηγητή που ανέδειξε το βυζαντινό παρελθόν της περιοχής είναι το φεστιβάλΑφιερωμένες στον καθηγητή Νίκο Μουτσόπουλο είναι οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Πρέσπες 2019», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 22 έως τις 26 Αυγούστου στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα, στη Φλώρινα και στο Λιμνοχώρι Αμυνταίου. 

Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στον Ν. Μουτσόπουλο διότι ήταν εκείνος που ανέσκαψε τη βυζαντινή βασιλική του Αγίου Αχιλλείου και ανέδειξε το βυζαντινό παρελθόν της Πρέσπας με το πολυσχιδές επί σειράν ετών έργο του.

Οπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των «Πρεσπών 2019» Γιώργος Λιάνης, «οι εκδηλώσεις μας είναι αφιερωμένες στον Νίκο Μουτσόπουλο για την αφοσίωση που έδειξε στον τόπο μας ως μέλλον και όχι ως παρελθόν».

Σημείωσε δε ότι το όνομα του αείμνηστου καθηγητή θα δοθεί στην πλωτή γέφυρα που συνδέει το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου με τη στεριά.

Η έναρξη

Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Αυγούστου στο Λιμνοχώρι Αμυνταίου, δίπλα στη λίμνη Ζάζαρη, όπου οι αδελφοί Τσαχουρίδη και η Λιζέττα Νικολάου θα παρουσιάσουν μουσική παράσταση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Στις 23 Αυγούστου ο Βασίλης Λέκκας, η Πάολα και η Φλωρινιώτισσα Ελενα Φερεντίνου θα δώσουν στο Νέο Πάρκο Φλωρίνης συναυλία για τον εορτασμό των 95 ετών του Μίκη Θεοδωράκη.

Στις 24 Αυγούστου η βραδιά είναι αφιερωμένη στον Νίκο Μουτσόπουλο. Στη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, στο πρώτο μέρος της μουσικής βραδιάς, οι Μανώλης Μητσιάς και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη θα ερμηνεύσουν μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Γκάτσου και άλλων σημαντικών ποιητών, από τους Διονύσιο Σολωμό, Κώστα Βάρναλη, Τάσο Λειβαδίτη, Μανόλη Αναγνωστάκη, Γιώργο Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσο και Οδυσσέα Ελύτη, μέχρι τους νεότερους Μάνο Ελευθερίου και Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η Ελλη Πασπαλά και η Dilek Doc θα ερμηνεύσουν μελωδίες και συνθέσεις της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Στις 25 Αυγούστου, στη Φλώρινα, θα δώσουν συναυλία οι Κώστας Χατζής, Ρένα Μόρφη και το μουσικό συγκρότημα Imam Baildi.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 26 Αυγούστου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλωρίνης, με αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη για τη συμπλήρωση των 40 ετών από την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η εκδήλωση τιτλοφορείται «Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο Μέγας».

Οι Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Δάφνη Πανουριά ερμηνεύουν ποίηση του Ελύτη, μελοποιημένη από τον Γιώργο Κουρουπό, και απαγγέλλουν η Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο Αχιλλέας Κυριακίδης.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα