Η Θάνου «θυσιάστηκε» στον βωμό (πολλών) συμφερόντων!

■ Παράνομη καρατόμηση ενώ η Επ. Ανταγωνισμού έβγαινε από την αδράνεια
Οι υποθέσεις (του πρακτορείου διανομής Τύπου Αργος και της Ελμίν Βωξίτες) που λίμναζαν και αποφασίστηκε η λήψη αυτεπάγγελτων ασφαλιστικών μέτρων
■ Επίθεση Μητσοτάκη στη Βουλή, την αποκάλεσε υποκρίτρια και αργυρώνητη

Η Θέση μας: Ευημερεί ο Βορράς, δυστυχεί ο Νότος!

Ρεπορτάζ
Μαρία Παναγιώτου

Εδώ και μερικούς μήνες η Επιτροπή Ανταγωνισμού έμοιαζε να βγαίνει από την αδράνεια στην οποία είχε βυθιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Μεγάλες υποθέσεις, οι οποίες πρωτύτερα λίμναζαν στα συρτάρια της, είχαν πάρει πλέον τον δρόμο της γνωμοδότησης, ενώ, παράλληλα, σε δύο περιπτώσεις αποφασίστηκε η λήψη αυτεπάγγελτων ασφαλιστικών μέτρων.

Η πρώτη περίπτωση ασφαλιστικών μέτρων αφορούσε το πρακτορείο διανομής Τύπου Αργος (ευρύτερων συμφερόντων του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη) που διατηρεί το μονοπώλιο στον κλάδο.

Οπως είχε επισημάνει η «δημοκρατία» στις αρχές της εβδομάδας, τις επόμενες ημέρες αναμένεται το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση ή και τη βιωσιμότητα του πρακτορείου, και η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ηταν αυτή η υπόθεση που έκανε την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου (αλλά και της αντιπροέδρου και πολλών μελών και διευθυντικών στελεχών) από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να έχει τη μορφή του κατεπείγοντος κι έτσι να περάσει αιφνιδιαστικά με διάταξη της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, πάντως, υποστήριξε χθες στη Βουλή, στη σχετική συζήτηση, πως η απόφαση απομάκρυνσης «έχει να κάνει με το πρακτορείο διανομής Τύπου Αργος του κ. Μαρινάκη». Και συμπλήρωσε: «Μην τρέχουμε σε φιλοσόφους του παρελθόντος, να μιλήσουμε για τους εφοπλιστές του παρόντος».

Η δεύτερη, επίσης εξαιρετικά σημαντική, περίπτωση ασφαλιστικών μέτρων αφορά την εταιρία ΕΛΜΙΝ Βωξίτες Α.Ε., που ανήκει στον γαλλικό πολυεθνικό κολοσσό Imerys Group και δραστηριοποιείται στην αγορά παραγωγής και εμπορίας βωξίτη.

Το αίτημα

Αποφασίστηκε έπειτα από αίτημα της εταιρίας Μυτιληναίος Α.Ε. – Ομιλος Επιχειρήσεων. Ηταν, τελικά, αυτή η υπόθεση που έκανε την απομάκρυνση της κυρίας Θάνου αναγκαία; Μπορεί ναι, μπορεί να ήταν κάποια άλλη, μπορεί κάποιες από αυτές συνδυαστικά.

Πάντως, χθεσινό δημοσίευμα εφημερίδας αποκάλυπτε πως ο γαλλικός κολοσσός ενημέρωσε τη γαλλική κυβέρνηση για την απόφαση, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε την ελληνική. Η εφημερίδα υποστήριζε, εν ολίγοις, χωρίς ντροπή, πως η κίνηση της κυβέρνησης ήταν εν μέρει και για να προστατευτούν τα γαλλικά συμφέροντα έναντι μιας ελληνικής εταιρίας. Απίστευτο!

Το εντυπωσιακό πάντως είναι πως, σύμφωνα με τα άρθρα 14 παρ. 2 και 23 παρ. 2, του ν. 3959/2011, όταν η κυβέρνηση επιθυμεί να τροποποιήσει διατάξεις του νόμου περί ελεύθερου ανταγωνισμού, πρέπει να ζητά τη γνώμη της επιτροπής.

Κάτι που, φυσικά, δεν συνέβη ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, σημαντική ήταν η εμφάνιση της κυρίας Θάνου χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η οποία χαρακτήρισε τη διάταξη ξεκάθαρα φωτογραφική και τόνισε ακόμη μία φορά πως η αναδρομικότητα στο ασυμβίβαστο απαγορεύεται από το Ενωσιακό Δίκαιο αλλά και από νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία μάλιστα προκάλεσε τη σύνταξη της Κοινοτικής Οδηγίας 2019/1.

Σύμφωνα με αυτήν την οδηγία, πρέπει εκ των προτέρων να ορίζονται σαφείς και διαφανείς κανόνες και διαδικασίες για την επιλογή, την πρόσληψη ή τον διορισμό των εν λόγω προσώπων.

Το επιπλέον σημαντικό στοιχείο που αποκάλυψε η κυρία Θάνου είναι πως η συγκεκριμένη διάταξη βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας για την ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο, από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

«Γιατί η κυβέρνηση δεν έστειλε τη συγκεκριμένη διάταξη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που αποφαίνεται για αυτά τα ζητήματα και σπεύδει εν μέσω θέρους να περάσει αυτή τη διάταξη;» διερωτήθηκε η κυρία Θάνου.

«Ζητούμε να αποσυρθεί η διάταξη, να τεθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που ασχολείται με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1 ή να οριστεί μεταβατική διάταξη για τα υπηρετούντα μέλη της επιτροπής» κατέληξε η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τέλος, δημοσιεύματα αποκάλυπταν χθες πως ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θεωρείται ο εμπνευστής της συγκεκριμένης διάταξης, ήταν επί σειράν ετών ένας από τους βασικούς δικηγόρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα, από το 2011 έως το 2018 η εταιρία στην οποία ο κ. Γεραπετρίτης είναι βασικός συνεταίρος είχε 163 εντάλματα και αποφάσεις αμοιβής από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο κ. Γεραπετρίτης συνεργαζόταν με την Επιτροπή Ανταγωνισμού έως τα τέλη του 2018, οπότε και έληξε η θητεία του πρώην προέδρου Δημήτρη Κυριτσάκη, ενώ ταυτόχρονα μετείχε στην ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που είχε την ευθύνη για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματός της.

Αλήθεια, σε περίπτωση που οι «αποκεφαλισθέντες» προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και δικαιωθούν, ποιος θα πληρώσει τις αποζημιώσεις; Ο κ. Γεραπετρίτης;

Για υποκρισία κατηγόρησε ο Κυριάκος την πρώην πρόεδρο του Αρ. Πάγου!

«Σφαγή» στη Βουλή για το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» της Ν.Δ. και την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που προκαλεί εύλογα ερωτήματα, καθώς το νομοσχέδιο (το οποίο πέρασε αργά χθες επί της αρχής με τις ψήφους της Ν.Δ.) ενδέχεται να παραπέμπει στην «ενός αρχή ανδρός» ή στο, επί το λαϊκότερο, «το κράτος είμαι εγώ».

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ψηφίστηκε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών για μια σειρά από «καυτά» ζητήματα, όπως η εκπαραθύρωση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς προσωπικά στην κυρία Θάνου, μια δικαστικό η οποία εν τέλει αξίζει τον σεβασμό, καθώς έφτασε στην κορυφή του Αρείου Πάγου, ενώ διετέλεσε και υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός την κατηγόρησε ως «υποκρίτρια» λέγοντας σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι «δέχτηκε τα τριάκοντα αργύρια για να διοριστεί στην κομματική θέση».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, που πρώτος ανέβασε τους τόνους, πιέζοντας μάλιστα τον «βουβό», όπως τον αποκάλεσε, πρωθυπουργό να απαντήσει ο ίδιος στις αιτιάσεις του, χαρακτήρισε την επίμαχη ρύθμιση «επαίσχυντη» και «φωτογραφική», ενώ κατήγγειλε «μητσοτακικοποίηση» της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία, όπως είπε, επί 10 χρόνια λειτουργούσε με «γαλάζιους» συμβούλους, όπως οι κ. Κυριτσάκης, Μυλωνάκης και Γεραπετρίτης.

Σφοδρή ήταν η σύγκρουση και επί της ουσίας του νομοσχεδίου, με τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί τη Ν.Δ. για «απύθμενο λαϊκισμό και υποκρισία», διατρανώνοντας ότι το κράτος δεν είναι φέουδο ούτε τσιφλίκι και πως η Ν.Δ. οφείλει να λογοδοτεί αν δεν τηρεί τον νόμο και το Σύνταγμα.

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο ότι με τα περί «λαϊκισμού» και «ιδιοτέλειας» προσβάλλει την ετυμηγορία του λαού που με 40% εξέλεξε τη Ν.Δ. Αντέστρεψε μάλιστα τα πυρά περί στρατιάς μετακλητών, υποστηρίζοντας πως επί ΣΥΡΙΖΑ διορίστηκαν στο Μαξίμου «η παρέα» και «οι κολλητοί».

Οσο για τις αιτιάσεις αναφορικά με τα προσόντα του νέου διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και τις επίμονες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα για το αν θα τον αποπέμψει ή όχι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε να τον καλέσει να απαντήσει στις αιχμές του Γιάνη Βαρουφάκη ότι ο τέως διοικητής της ΕΥΠ παρακολουθούσε τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το σωσίβιό σας έγινε τώρα ο κ. Βαρουφάκης, που επί τέσσερα χρόνια τον είχατε αναγάγει στον πιο αναξιόπιστο Ελληνα» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, ενώ ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 επέμεινε στις καταγγελίες του περί παρακολούθησης του υπουργικού συμβουλίου από την ΕΥΠ.

Στο μεταξύ, στη συζήτηση παρενέβη και ο Κυριάκος Βελόπουλος, που χαρακτήρισε «παραλογισμό» τις αρμοδιότητες που συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός. «Μόνο ένας θεός μπορεί να τα κάνει αυτά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι θεός και γι’ αυτό θα αποτύχει» σχολίασε μάλιστα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Σημειωτέον ότι αίσθηση προκάλεσε το… τράβηγμα του αυτιού του Παύλου Πολάκη από τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του «πείτε του να καθίσει κάτω» την ώρα που ο «αψύς Σφακιανός» ωρυόταν επειδή δόθηκε ο λόγος στον Μάκη Βορίδη…

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα