Η Αγκυρα… ονειρεύεται Γαύδο και στέλνει και τρίτο πλοίο στην Κύπρο

Κρεσέντο προκλητικότητας από την Τουρκία. Ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ μετέβη με ελικόπτερο στο γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο κάνει έρευνες ανοιχτά της Καρπασίας, και μίλησε για το σκάφος «σύμβολο της ανεξαρτησίας μας στις θάλασσες», προβάλλοντας έτσι τις αξιώσεις της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή, εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία επανέφεραν την αμφισβήτηση πέντε ελληνικών νησιών, ρίχνοντας νερό στον μύλο του Ερντογάν, που αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου και της Ρόδου, μέχρι την Κρήτη.

Ο Φ. Ντονμέζ, αφού επισκέφθηκε χθες τα Κατεχόμενα για συνομιλίες με την κατοχική ηγεσία, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο μαζί με τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ και τον λεγόμενο «υπουργό Ενέργειας» Χασάν Τατσόι και επισκέφθηκαν το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που εδώ και ημέρες ο Τύπος της Τουρκίας γράφει ότι διεξάγει γεωτρήσεις.

Την επίσκεψη στο «Γιαβούζ» γνωστοποίησε μάλιστα ο ίδιος με ανάρτησή του στο twitter, αναρτώντας ταυτόχρονα τέσσερις φωτογραφίες και γράφοντας πως οι έρευνες έχουν φτάσει ήδη σε βάθος 1.710 μέτρων και θα συνεχιστούν.

Οι Τούρκοι, μάλιστα, για τη θρασύτατη αυτή επίσκεψη είχαν λάβει και τα μέτρα τους, στέλνοντας μία φρεγάτα και ένα σκάφος της ακτοφυλακής να περιπολούν γύρω από το γεωτρύπανο.

Εντός του μήνα

«Το “Φατίχ” συνεχίζει τη γεώτρηση στην περιοχή Finike-1, όπου η Τουρκία έχει άδεια. Το “Γιαβούζ” συνεχίζει τις δραστηριότητές του στην περιοχή Karpaz-1» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, εξαγγέλλοντας πως ένα ακόμα τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα φτάσει στην περιοχή αυτόν τον μήνα.

«Το πλοίο σεισμικής εξερεύνησης “Oruc Reis” θα συμμετάσχει στις εργασίες αυτές από τα τέλη Αυγούστου» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός, αποδεικνύοντας πως η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στο μεταξύ, εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία, σε συνεργασία με πρώην αξιωματικούς και διπλωμάτες, σιγοντάρουν το καθεστώς Ερντογάν μιλώντας για νησιά που εγκαταλείφθηκαν στην Ελλάδα και πρέπει να επιστραφούν. Αυτά είναι η Γαύδος, το Γαϊδουρονήσι, το Κουφονήσι, ο Δίας και οι Διονυσάδες.

Ολως τυχαίως, η αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ελληνικών νησιών συνδέεται με τον χάρτη που παρουσίασε πρόσφατα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, μέχρι την Κρήτη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα