Eπιστροφή του ISIS σε Συρία – Ιράκ!

Η σταδιακή απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων αφήνει το περιθώριο στους τζιχαντιστές να ανασυνταχθούνΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Τον ορατό κίνδυνο να αναδυθεί ξανά στη Συρία το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, την ώρα που οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη χώρα, τόνισε σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου, αρμόδιος για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη συριακή και την ιρακινή επικράτεια.

«Μολονότι απώλεσε το εδαφικό του χαλιφάτο, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία ενίσχυσε τις δυνατότητές του να διεξάγει ανταρτοπόλεμο και εμφανίζεται ξανά το τελευταίο τρίμηνο» αναφέρει στην έκθεσή του.

Ο ειδικός επί των θεμάτων της Μέσης Ανατολής εκτιμά ότι η τζιχαντιστική οργάνωση μπόρεσε να «ανασυνταχθεί» και να συνεχίσει να δρα στις δύο χώρες, κυρίως επειδή οι τοπικές δυνάμεις, τόσο οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας όσο και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, συνεχίζουν να μην είναι σε θέση να διεξάγουν επιχειρήσεις ταυτόχρονα, αλλά ούτε και να φρουρούν τις περιοχές που έχουν ήδη εκκαθαριστεί από τους εξτρεμιστές.

Η ανασύνταξη των τζιχαντιστών στη Συρία σημειώνεται καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν εν μέρει αποσυρθεί από τη χώρα κατόπιν απόφασης με την οποία διαφώνησαν έντονα οι ΣΔΔ, που ζητούν από τους Αμερικανούς περισσότερη εκπαίδευση και εξοπλισμό προκειμένου να διεξάγουν επιχειρήσεις καταστολής του ανταρτοπολέμου των τζιχαντιστών.

Ο διεθνής υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός πάντως υπολογίζει ότι η τζιχαντιστική οργάνωση διαθέτει ακόμα από 14.000 ως 18.000 μέλη στο Ιράκ και στη Συρία, ανάμεσά τους έως και 3.000 ξένους.

Χθες πάντως, προς επιβεβαίωση των φόβων του επιθεωρητή, πέντε άνθρωποι, οι τρεις από τους οποίους παιδιά, σκοτώθηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε πόλη που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, ενώ το όχημα, που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά, εξερράγη κοντά στο ταχυδρομείο της Αλ Καχτανίγια, στην επαρχία Χασακέ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

«Τρία παιδιά σκοτώθηκαν επειδή το ταχυδρομείο βρίσκεται πολύ κοντά σε δημοτικό σχολείο της πόλης» δήλωσε ο αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας Χόκερ Αραφάτ προσθέτοντας ότι από την έκρηξη τραυματίστηκε επίσης ένα μέλος των δυνάμεων της τάξης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα