Πρώτη Λάνθιμου στο Λοκάρνο

Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει τη νέα, μικρού μήκους ταινία του «Νimic», με πρωταγωνιστή τον Ματ ΝτίλονΣτο 72ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο (7-17/8) προβάλλεται σε παγκόσμια «πρώτη» και εκτός ανταγωνισμού η νέα ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου «Νimic».

Επίσης, στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν δύο ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, το «Mom’s Movie» της Στέλλας Κυριακοπούλου και το «Ολες οι Φωτιές η Φωτιά» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (1946), ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως, το οποίο φημίζεται για τις τολμηρές επιλογές στο πρόγραμμά του. Φέτος το φεστιβάλ θα διεξαχθεί υπό νέα διεύθυνση, αφού η Λιλί Ενστέν αντικατέστησε τον Κάρλο Σατριά, ο οποίος αναλαμβάνει τη γερμανική Berlinale.

Σε νέους σκηνοθέτες και γυναίκες δημιουργούς εστιάζει η νέα διευθύντρια, η οποία παρουσιάζει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα, χωρίς όμως να ξεχνά το Χόλιγουντ. Αγαπημένα της θέματα είναι τα πολιτικά και αυτά που αφορούν μειονότητες.

Το σενάριο του «Nimic» φέρει την υπογραφή του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου. Θέμα του, η συνάντηση ενός επαγγελματία βιολοντσελίστα με έναν άγνωστο άνδρα στο μετρό, η οποία θα έχει απροσδόκητες και οριακές συνέπειες στη ζωή του.

Ο Γιώργος Λάνθιμος προτείνει μία πιο εκλεπτυσμένη και ανάλαφρη εκδοχή των δυστοπικών αλληγοριών του, παίζοντας με τους χαρακτήρες και τις προσωπικότητές τους.

Το «Nimic» είναι ένα αποτελεσματικό θρίλερ, τοποθετημένο σε ένα αφιλόξενο, αποστειρωμένο περιβάλλον και μέσα από τη σήμα-κατατεθέν φορμαλιστική ματιά του σκηνοθέτη. Πρωταγωνιστούν οι Ματ Ντίλον, Δάφνη Πατακιά κ.ά.

Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Ντιέγκο Γκαρσία, το μοντάζ υπογράφουν οι Ντόμινικ Λιουνγκ και Γιώργος Μαυροψαρίδης, η παραγωγή είναι της γερμανικής εταιρίας Rekorder, της αμερικανικής Merman και της βρετανικής Droga 5, που ειδικεύονται σε διαφημιστικά και branded content, αλλά και σε κινηματογραφικά και τηλεοπτικά πρότζεκτ.

Από το πρόγραμμα του φεστιβάλ δεν λείπουν οι εμπορικές επιτυχίες και οι διάσημοι αστέρες. Με μεγάλη ανυπομονησία αναμένεται η προβολή της καινούργιας ταινίας του Κουέντιν Ταραντίνο «Κάποτε στο Χόλιγουντ», στην οποία προσφάτως ασκήθηκε έντονη κριτική.

Σε αυτό η νέα διευθύντρια του φεστιβάλ απαντά: «Μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει τις γυναίκες στη νέα του ταινία». Τέλος, το ειδικό βραβείο του φεστιβάλ θα απονεμηθεί στην ηθοποιό Χίλαρι Σουάνκ και στον σκηνοθέτη καλτ ταινιών Τζον Γουότερς.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα