Απλούστερη η διαδικασία ένταξης στον εξωδικαστικό

Τη δημιουργία ενός αυτόματου συστήματος με τη χρήση λογισμικού, που θα κρίνει αν η εταιρία είναι βιώσιμη, εξήγγειλε ο ΑδωνιςΑπό τον 
Β. Παπακωνσταντόπουλο 

Aπλούστερο, λειτουργικότερο και αποτελεσματικότερο φιλοδοξεί να καταστήσει τον εξωδικαστικό μηχανισμό η κυβέρνηση, προκειμένου να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με τον Αδωνι Γεωργιάδη, θα διαμορφωθεί ένα αυτόματο σύστημα, ένα λογισμικό πιο ανοιχτό από το τωρινό, με παραμετρικά όρια, που θα είναι αντικειμενικά, και θα απεμπλέκει τον υπάλληλο από την ανάληψη ευθύνης. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι η ρύθμιση ξεκίνησε με πολύ μεγάλες φιλοδοξίες, αλλά παρήγαγε σχεδόν μηδενικά αποτελέσματα.

Οπως εξήγησε, το πρόβλημα έγκειται στον μηχανισμό που προβλέπει ο νόμος, να καταγράφονται τα πραγματικά δεδομένα της επιχείρησης σε ειδικό λογισμικό, από το οποίο να προκύπτει αν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή μη, με αποτέλεσμα το 99% των επιχειρήσεων να έχουν κριθεί μη βιώσιμες.

«Στη συνέχεια ο νόμος προβλέπει έκθεση από ορκωτό λογιστή για τη μελλοντική εξέλιξη της επιχείρησης, την οποία τελικά καλείται να αποδεχτεί ή όχι ένας υπάλληλος της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ ή των τραπεζών.

Δηλαδή, αν ο υπάλληλος αποδεχτεί την επιχείρηση ως βιώσιμη, τότε εντάσσεται στον εξωδικαστικό, αν όχι, δεν εντάσσεται. Και εδώ έγκειται το μεγάλο πρόβλημα: Κανένας υπάλληλος δεν θέλει να πάρει καμία ευθύνη για καμία επιχείρηση» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Θετική πρόθεση

Ανέφερε επίσης ότι αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα των τραπεζών για νομική προστασία στελεχών τους από κακόβουλες μηνύσεις, τονίζοντας ότι οι υπάλληλοι φοβούνται πως, άμα υπογράψουν «κούρεμα» στην επιχείρηση άλφα, ο ανταγωνιστής της μπορεί να τους υποβάλει μήνυση για απιστία.

«Συνεπώς, πρέπει να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο τέτοιο που να επιτρέπει στον υπάλληλο της τράπεζας να μπορεί να κάνει τη δουλειά του από τις εμφανώς κακόβουλες μηνύσεις» πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Με Καββαθά

Ο κ. Γεωργιάδης υποδέχτηκε χθες στο υπουργείο τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργο Καββαθά και τον γενικό γραμματέα της Γιώργο Κουράση, στο πλαίσιο των επαφών για την κατάρτιση του νομοσχεδίου που θα θέτει ως προτεραιότητα την ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, ο υπουργός έχει δρομολογήσει εξελίξεις στο θέμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη ρευστότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, θέμα που απασχολεί έντονα την επιχειρηματική κοινότητα, όπως κι εκείνα του αναπτυξιακού νόμου και των επενδύσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών, Σοφοκλή Φάτσιο, και με μέλη της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών, θέτοντας επί τάπητος τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους επιβάτες και την εξασφάλιση πολύ καλύτερων συνθηκών συγκοινωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να παραταθεί κατά έναν μήνα το σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ήδη τρέχει, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα ως προς τις συμμετοχές.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα