Φρένο από τους δανειστές στις μειώσεις φόρων

Πάει για τον Οκτώβριο και… βλέπουμε το νομοσχέδιο με τις ελαφρύνσεις, καθώς οι εταίροι μας ξεσκονίζουν τα δημοσιονομικάΡεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Tο «μεγάλο» φορολογικό νομοσχέδιο με τις μειώσεις των συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος πάει για… Οκτώβριο! Οι ευνοϊκές διατάξεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να περάσουν από την κρησάρα των δανειστών που θέλουν να πειστούν ότι υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος για ελαφρύνσεις. Ετσι, το νομοσχέδιο μπορεί να φτάσει στη Βουλή τον Οκτώβριο (στις 7 του μήνα θα κατατεθεί το προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2020) ή ακόμα και τον Νοέμβριο, όταν θα κατατεθεί το τελικό κείμενο του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού. 

Καθοριστικό ρόλο για τα όρια των φοροελαφρύνσεων εκτιμάται ότι θα παίξουν η διαπραγμάτευση για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και η εισπρακτική απόδοση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Επί του παρόντος, η μοναδική φοροανάσα που έχει «κλειδώσει» είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη του 2019 από το 28% στο 24%. Οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων θα κριθούν τον Σεπτέμβριο. Αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν θέσει ζήτημα μείωσης του αφορολόγητου ορίου (η προψηφισμένη από το 2017 μείωση ακυρώθηκε την περασμένη άνοιξη).

Ηλεκτρονικά

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε υπογραμμίσει κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μπορεί να επιτευχθεί με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, την ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου και την ενίσχυση και αποκομματικοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών, όπως το ΣΔΟΕ. Εως ότου τεθούν σε πλήρη λειτουργία όλα τα ηλεκτρονικά εργαλεία, δεν αναμένεται πάντως να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι τεχνοκράτες των θεσμών θεωρούν πλέον ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί. 

Με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου και την άφιξη των επικεφαλής τους μία εβδομάδα αργότερα, στις 23 του μήνα, θα βρεθούν στο επίκεντρο η κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2020 και το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου.

Κρίσιμο θα είναι το Euro Working Group της 5ης Σεπτεμβρίου, όπου ο νέος εκπρόσωπος της χώρας μας καθηγητής Μιχάλης Αργυρού θα κληθεί να παρουσιάσει την πορεία εκτέλεσης του φετινού Προϋπολογισμού, τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο και την πρόοδο στα 15 εκκρεμή προαπαιτούμενα (ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ., Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ελληνικό, ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου κ.λπ.) που κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή κυβέρνηση.

Μία ημέρα νωρίτερα, στις 4 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) θα δημοσιοποιήσει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά το δέυτερο τρίμηνο του 2019.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα