Νέο κρεσέντο προκλήσεων από Ακάρ!

Αμφισβήτησε για μία ακόμη φορά τα όρια της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖΔεν περνά μέρα που να μην προκαλέσει ο Χουλουσί Ακάρ. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας επανέλαβε ότι «η Κύπρος για εμάς, για την Τουρκική Δημοκρατία, για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, είναι εθνική υπόθεση», συνεχίζοντας την τακτική των προκλήσεων. Την ίδια ώρα, πάντως, η ηγεμονική του παρουσία στα Κατεχόμενα έχει προκαλέσει δυσφορία σε μεγάλα τμήματα των Τουρκοκυπρίων, που δεν επιθυμούν να βρίσκονται υπό τον διαρκή σφιχτό εναγκαλισμό της Αγκυρας. 

Σύμφωνα μάλιστα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, πρώτη φορά Τούρκος υπουργός Αμυνας επισκέφθηκε το αρχηγείο των κατοχικών δυνάμεων ασφαλείας. 

«Ολοι οι διοικητές των σωμάτων της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ γυρνούν στο νησί, κάνουν έρευνες, ανεβαίνουν – κατεβαίνουν στο στρατηγικό βάθος» σχολιάζει σε άρθρο του στην «Αfrica» ο γνωστός Τουρκοκύπριος αρθρογράφος Σενέρ Λεβέντ. 

Ο αρθρογράφος, ο οποίος εδώ και καιρό έχει μπει στο μάτι του Ερντογάν, διερωτάται ποιος από την τουρκοκυπριακή πλευρά, κόμμα, οργάνωση ή ηγέτης, λέει κάτι ενάντια σε όλα αυτά τα τετελεσμένα, εννοώντας την επίσκεψη Ακάρ. Σημειώνει δε ότι είναι η πρώτη φορά που η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας μένει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στα Κατεχόμενα. 

Σε συνέντευξή του στην κρατική τουρκική τηλεόραση TRT o Χουλουσί Ακάρ συνέχισε το βιολί του. «Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις από κοντά. Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τόσο τα δικά μας δικαιώματα ως Τουρκική Δημοκρατία όσο και τα δικαιώματα και το δίκαιο της “ΤΔΒΚ”» είπε και συνέχισε τις προκλήσεις αναφερόμενος στη «γαλάζια πατρίδα» αμφισβητώντας πάλι τα όρια της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ. 

«Εδώ έχουμε ένα πεδίο 462.000 χιλιομέτρων, το οποίο αποκαλούμε “γαλάζια πατρίδα”. Υπάρχει ο θαλάσσιος χώρος μας και αυτός έχει τον ουρανό του. Εδώ έχουμε δικαιώματα. Είναι καθορισμένα με τις διεθνείς συμφωνίες. Εμείς αναμένουμε από τους συνομιλητές μας και γείτονές μας να τα εφαρμόσουν. Θέλουμε να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δίκαιο και τα δικαιώματά μας» πρόσθεσε.

«Ναι» αλλά με όρους από Λευκωσία στον διάλογο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Ανοιχτή σε μια άτυπη διάσκεψη όσων μερών συμμετείχαν στο Κραν Μοντανά δηλώνει η Λευκωσία. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, μετά την πρόσφατη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, η κυπριακή πλευρά ευνοεί το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης των δύο ηγετών με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είναι ωστόσο αδήριτη ανάγκη να συνταχθεί σε αυτή την προσπάθεια και η Αγκυρα. «Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν τελικά θα συμβάλει και η Τουρκία στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εγκαταλείποντας τη σημερινή επιθετική τακτική των παραβιάσεων και της έντασης» σχολίασε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα