Γι’ αυτό βιάστηκαν να «καθαρίσουν» τη Θάνου;

Μια μέρα πριν από το ΦΕΚ με την αποπομπή της είχε δοθεί στην επιτροπή το πόρισμα για το Αργος!Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Με εκπληκτική ταχύτητα φαίνεται πως κινούνται τα συμφέροντα που προσπαθούν να απομακρύνουν τη Βασιλική Θάνου από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να δρουν ανεξέλεγκτα, παραβιάζοντας τους όρους της αγοράς, με στόχο την κερδοσκοπία και την οικονομική εξουθένωση άλλων επιχειρήσεων. Χθες έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης έψαχνε από τις πρώτες πρωινές ώρες τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να τους επιδώσει τη διαπιστωτική πράξη, την οποία είχε ήδη υπογράψει. 

Λες και η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μέσα στον Αύγουστο είναι η παραμονή της κυρίας Θάνου στη συγκεκριμένη θέση. Το είχε δηλώσει, εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης από την περασμένη Παρασκευή ότι, μόλις ο νόμος δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα προχωρήσει άμεσα στην έκδοση της διαπιστωτικής. Εκείνο που δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ήταν ότι η κυβέρνηση θα κρατούσε ανοιχτό το Εθνικό Τυπογραφείο το Σάββατο, προκειμένου να εκδοθεί τα ξημερώματα το ΦΕΚ που παύει από τη θέση την κυρία Θάνου, αλλά και την αντιπρόεδρο και πολλά μέλη της επιτροπής. 

Και δεν μπορούσε κανείς να το φανταστεί, γιατί αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν πως την περασμένη Παρασκευή παραδόθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως αναμενόταν, το πόρισμα των αρμόδιων ελεγκτών για τα οικονομικά στοιχεία του πρακτορείου Αργος (ευρύτερων συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη). Να υπενθυμίσουμε πως τους τελευταίους μήνες η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε αποφασίσει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων σε δύο περιπτώσεις: Η μία αφορούσε το πρακτορείο διανομής Τύπου Αργος και η δεύτερη την ΕΛΜΙΝ Βωξίτες Α.Ε., που ανήκει στον γαλλικό πολυεθνικό κολοσσό Imerys Group και δραστηριοποιείται στην αγορά του βωξίτη.

Κατεπείγον

Η είδηση παράδοσης του πορίσματος από τους εμπειρογνώμονες σίγουρα μεταφράζει το κατεπείγον που αισθάνθηκαν τα μέλη της κυβέρνησης. Οπως φαίνεται, πρέπει εσπευσμένα να απομακρυνθούν τόσο η κυρία Θάνου όσο και τα μέλη της επιτροπής από… τα στοιχεία του πορίσματος, το οποίο, μεταξύ άλλων, εξετάζει τη βιωσιμότητα του πρακτορείου. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, εξάλλου, από δω και πέρα αναμενόταν η επεξεργασία του πορίσματος, ενώ η επιτροπή θα προχωρούσε στη δεύτερη φάση των ασφαλιστικών μέτρων, μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Βεβαίως, την περασμένη Πέμπτη, λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου, το οποίο περιελάμβανε τη φωτογραφική διάταξη με την οποία επιχειρείται η παύση της κυρίας Θάνου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος είχε ομολογήσει στη Βουλή πως διάφορα οικονομικά συμφέροντα επέβαλαν την απόφαση. «Υπάρχει όντως ένα πρόβλημα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ομως αυτό είναι το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση; Τι γίνεται όταν αυτός που πρέπει να είναι ο εγγυητής της ανεξαρτησίας της Αρχής είναι αυτός που την παραβιάζει πρώτος; Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή; Και να θέσω μερικά ερωτήματα. Γιατί η κυρία Θάνου πήρε τις αποφάσεις σε ασφαλιστικά μέτρα και δεν πήρε κανονικά αποφάσεις;» είχε δηλώσει ο κ. Πικραμμένος, αναφερόμενος στις δύο περιπτώσεις ασφαλιστικών μέτρων. Και όλα αυτά παρότι η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων έχει ήδη γνωμοδοτήσει πριν από την ψήφιση πως πρόκειται για αντισυνταγματική και παράνομη διάταξη.

Οι εξελίξεις θα είναι σε κάθε περίπτωση ραγδαίες. Γιατί μπορεί ο κ. Γεωργιάδης να δήλωσε πως, ακόμη κι αν προσφύγει στα δικαστήρια η κυρία Θάνου, δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής στη θέση της, τον τελικό λόγο σε αυτά τα ζητήματα έχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

—-

Δριμύ κατηγορώ Δραγασάκη με επιστολή «φωτιά» στη Βεστάγκερ

Την ώρα που ο Αδωνις Γεωργιάδης υπέγραφε τη διαπιστωτική πράξη καρατόμησης της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο Γιάννης Δραγασάκης (φωτό), σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», με επιστολή του προς την Ευρωπαία επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ ζητούσε «όπως ελέγξετε άμεσα τη νομιμότητα των επιχειρούμενων αλλαγών και γνωστοποιήσετε όποια κρίση σας άμεσα, πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα τα οποία θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της επιτροπής».

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας καταγγέλλει «την ευθεία παραβίαση της ελληνικής συνταγματικής τάξης και της νομοθεσίας της Ε.Ε.», επισείοντας ταυτοχρόνως τον κίνδυνο η επιτροπή να οδηγηθεί «σε μακρόσυρτες δικαστικές διαμάχες». Κάνει μάλιστα λόγο για «ανεπανόρθωτο τραύμα στην ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της επιτροπής», αλλά και στην «ευρωπαϊκή έννομη τάξη». Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθαρίζει πως, αν η κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξουν τα κριτήρια επιλογής του επικεφαλής της Αρχής, αυτό «μπορεί να γίνει έπειτα από διάλογο». Την ίδια ώρα, πάντως, η Ν.Δ. δεν χάνει ούτε λεπτό, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε ήδη στην έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων για την αυτοδίκαιη έκπτωση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Βασιλικής Θάνου και άλλων τριών στελεχών της: της αντιπροέδρου Αννας Νάκου και των εισηγητών – τακτικών μελών Ιωάννη Παύλοβιτς και Νικολάου Ζευγώλη.

—-

Τζουμάκας: «Διώχθηκε επειδή ήθελε να ελέγξει την Καμόρα στον χώρο του Τύπου»

Με πολύ σφοδρές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς ο Στέφανος Τζουμάκας εξαπέλυσε μετωπική επίθεση στη διαπλοκή για την αποπομπή της Βασιλικής Θάνου, κάνοντας λόγο περί ενός κλίματος που παραπέμπει σε… Κολομβία και σε δράση παρακράτους. Σε άρθρο του στο matrix24.6gr ο πρώην υπουργός και νυν στέλεχος της Προοδευτικής Συμμαχίας τονίζει ότι η κυρία Θάνου «αποπειράθηκε να ελέγξει την Μποκοτά, την Καμόρα στη διακίνηση του Τύπου» και γι’ αυτό διώχθηκε, αφήνοντας ευθείες αιχμές στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Και το παρακράτος λύσσαξε να την αντικαταστήσει. Οι μάχες κατά των εναρμονισμένων πρακτικών των ολιγαρχών σε κλάδους της παραγωγής, του εμπορίου, των εργολάβων, των τραπεζών, των ΜΜΕ θα είναι αδυσώπητες όσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές Αρχές ή συμπράττουν ή ανέχονται με τη στήριξη ανέντιμων δικαστών και δημοσίων λειτουργών» σημειώνει.

Στη συνέχεια ο κ. Τζουμάκας αναφέρεται σε καρτέλ που λειτουργούν σε όλη την αγορά, καταλογίζοντας ευθύνες στις κυβερνήσεις διαχρονικά, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Εχουν τεράστιες ευθύνες διαχρονικά τόσο οι εθνικές κυβερνήσεις όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση που τα λόμπι των καρτέλ έχουν δικτυωθεί για τα καλά στις Βρυξέλλες. Πότε θα έλθει η ώρα να γίνει μία άλλου τύπου συζήτηση για ορισμένους δήθεν αδέκαστους δικαστές και εισαγγελείς, παραρτήματα της διαπλοκής και της Δεξιάς» γράφει. «Ποιοι θα τολμήσουν να αγγίξουν τα καρτέλ, τη συμμορία εναρμόνισης τιμών στα super markets; Ποια είναι τα μικρομεσαία εισοδήματα που μπορούν να αντέξουν την προμήθεια τροφίμων που οι τιμές τους αποτελούν μάστιγα για τη διαβίωση; Ποιοι θα τολμήσουν να ασχοληθούν με την απάτη των δήθεν φρέσκων χυμών που είναι αποψυγμένοι από τη Βραζιλία; Ποιοι θα τολμήσουν να αγγίξουν το καρτέλ των τραπεζών και των πρακτικών Καμόρας που εφαρμόζουν από κοινού;» προσθέτει και καταλήγει κάνοντας λόγο για τη διαφθορά στην πολιτική και στα ΜΜΕ.

«Ας μη μιλήσουν οι αγορασμένοι πολιτικοί και οι εξωνημένοι δημοσιογράφοι για αγορά, γιατί οι αγορές έχουν κανόνες, ή για το θεμιτό κέρδος γιατί είναι άλλο το κέρδος και άλλο η κερδοσκοπία και η κλεπτοκρατία».

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα