Εικόνες Αποκάλυψης στην Εύβοια

Βιβλική καταστροφή σε παρθένο δάσος! Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά ενώ οι Αρχές είναι αντιμέτωπες με εφιαλτικά σενάριαΣτάχτες, αποκαΐδια, τρόμος και αγανάκτηση… Στις φλόγες παραδόθηκε χθες ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων στην Εύβοια. Η φωτιά ξέσπασε στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης -ακόμη μία φορά τις τελευταίες μέρες πυρκαγιά άρχισε πριν από την ανατολή του ηλίου- και έκαιγε ανεξέλεγκτη μέχρι αργά χθες το βράδυ. Η εικόνα πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, βελτιώθηκε αισθητά μετά τις τελευταίες ρίψεις από αέρος, ωστόσο το μέτωπο ήταν ακόμη ενεργό. 

H οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε στην Εύβοια είναι πραγματικά τεράστια, καθώς η φωτιά κατέκαψε συμπαγές πευκοδάσος Natura, που μάλιστα είναι καταφύγιο άγριας ζωής… 

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν όλη τη νύχτα μάχη, περιμένοντας το πρώτο φως της ημέρας, όταν τα εναέρια μέσα θα συνέδραμαν πάλι στις προσπάθειες κατάσβεσης. Οι κάτοικοι τεσσάρων χωριών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, καθώς οι πύρινες γλώσσες είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνια. Οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε ασφαλές σημείο προκειμένου να γλιτώσουν, με τη βοήθεια των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και πυροσβεστών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κάτοικοι των χωριών είχαν ενημερωθεί από το πρωί να είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί εκκένωση λόγω της μεγάλης φωτιάς. 

Δυστυχώς, οι ισχυρότατες επίγειες και εναέριες δυνάμεις δεν είχαν σύμμαχο τον καιρό, καθώς στην περιοχή έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι. Ταυτόχρονα, ο πυκνός καπνός που υπήρχε λόγω της καύσης του παρθένου πευκοδάσους δημιουργούσε ένα μικροκλίμα που δεν επέτρεπε στα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair να πετάξουν πάνω από τα μέτωπα της πυρκαγιάς. 

Η φωτιά ήταν τόσο επικίνδυνη, που, όπως έγινε γνωστό, για προληπτικού λόγους η Πυροσβεστική έδωσε εντολή για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης έξω από τα Ψαχνά. Οπως εξήγησε πάντως ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, η απόσταση του πύρινου μετώπου από τα Ψαχνά ήταν μεγάλη (περίπου 10 χιλιόμετρα).

Και στην Ιστιαία

Αργά το μεσημέρι ακόμη μία πυρκαγιά ξέσπασε, στην περιοχή της Ιστιαίας. Με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair εξετράπησαν από τον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Ιστιαία, με σκοπό να περιορίσουν άμεσα το μέτωπο. 

Εξάλλου, τέσσερα Canadair από την Ιταλία και την Κροατία συνδράμουν σήμερα το έργο της κατάσβεσης, καθώς οι δύο αυτές χώρες ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα της χώρας μας προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας.

—-

Στο ΚΑΤ πυροσβέστης

Στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών μεταφέρθηκε χθες το μεσημέρι τραυματίας ένας πυροσβέστης, ο οποίος επιχειρούσε στο μέτωπο του Μακρυμάλλη. Ο πυροσβέστης φέρει εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια. Αρχικά διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών, εν συνεχεία στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και το βράδυ έφτασε στο ΚΑΤ, στην Αθήνα, ώστε να αξιολογηθούν τα εγκαύματά του. Μέσα στον πανικό και τον τρόμο, ήρθε χθες στο φως και μια απίστευτη ανθρώπινη ιστορία. Ενώ είχε εκκενωθεί το χωριό Μακρυμάλλη, άνδρες της Πυροσβεστικής έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να απομακρύνουν από το σημείο έναν ηλικιωμένο, ο οποίος αρνούνταν να εγκαταλείψει το σπίτι του. 

—-

Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα στη Θήβα, τη Θάσο και τα Καλάβρυτα

Καλύτερη ήταν χθες το βράδυ η εικόνα για την πυρκαγιά που μαινόταν ανεξέλεγκτη καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας στον Πρόδρομο Βοιωτίας, δυτικά της Θήβας. Οι πυροσβέστες τελικά κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά, η οποία έκαιγε τα πάντα στο πέρασμά της κατευθυνόμενη προς τον Κορινθιακό Κόλπο. Τη νύχτα εξακολουθούσαν να επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 25 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 6 το πρωί από άγνωστη αιτία και αμέσως οι ισχυροί άνεμοι, που τοπικά ξεπερνούσαν τα 7 μποφόρ, δημιούργησαν δύο μέτωπα. Το ένα τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να καούν ποιμνιοστάσια, τα οποία βρίσκονταν σε κίνδυνο (είχαν ήδη εκκενωθεί). Ωστόσο, το δεύτερο μέτωπο δυσκόλεψε το έργο των πυροσβεστών, καθώς κινήθηκε απειλητικά στον όρμο του Αγίου Ιωάννου (παραλία Σαράντη). Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα καμένα είναι τρία εξωκλήσια, τα οποία δεν μπόρεσαν οι επίγειες δυνάμεις να προστατεύσουν.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε χθες το μεσημέρι και η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στα Κοίνυρα, νότια της Θάσου, δίπλα σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση εναέριων και επίγειων δυνάμεων, η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε, παρά τους έντονους ανέμους που έπνεαν στο νησί. Ως αργά το βράδυ παρέμεναν δυνάμεις για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Εξάλλου, φωτιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην ορεινή περιοχή Κάτω Δρυμός των Καλαβρύτων. Το μέτωπο της φωτιάς βρισκόταν σε μία δύσβατη περιοχή ανάμεσα στις κοινότητες Κάτω Δρυμός και Αμυγδαλιά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, από τις επτά το βράδυ της Δευτέρας ως χθες στις επτά το βράδυ εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές. Συνολικά επιχείρησαν 796 πυροσβέστες και 347 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.

—-

Εως τρεις μέρες για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα

Σε κόκκινο συναγερμό βρέθηκαν χθες οι υγειονομικές υπηρεσίες εξαιτίας των καπνών που έπνιξαν την πρωτεύουσα. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία συστήνει τη λήψη μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συστήνεται η απομάκρυνση από την περιοχή και, σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, η παραμονή σε κλειστούς χώρους, με κλειστά παράθυρα και πόρτες, και η χρήση του κλιματισμού με την ανακύκλωση εσωτερικού αέρα.

Επίσης, συμβουλεύει να αποφεύγονται το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, καθώς και οι εξωτερικές δραστηριότητες, ενώ συστήνεται η κατανάλωση νερού και υγρών κατά τη διάρκεια της έντονης παρουσίας καπνού. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, πρέπει να ζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.

Οι μετρήσεις

Την ίδια στιγμή, εξαιτίας της φωτιάς υψηλές ήταν χθες οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τα στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμας της PANACEA, που διαθέτει δίκτυο παρακολούθησης των σωματιδιακών συγκεντρώσεων PM2.5 (αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου). Η ποιότητα του αέρα ήταν πολύ κακή στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά, στα βόρεια και τα νότια προάστια, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι τιμές υπερέβαιναν κατά πολύ τα 50 PM2.5, όριο που θεωρείται επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Οπως δήλωσε σχετικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας είναι προσωρινή και με δυνάμει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. «Ο καπνός που κάλυψε την Αττική σημαίνει μία σημαντική συγκέντρωση σωματιδίων αιθάλης, που θα χρειαστεί μία έως τρεις μέρες για να υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα