Επιφυλάξεις Κομισιόν για τη Θάνου!

Ευρωπαϊκές αιχμές με βασικό γνώμονα την ανεξαρτησία της Επ. ΑνταγωνισμούΕπιφυλάξεις εκφράζει η Κομισιόν για τη βίαιη εκπαραθύρωση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι πρώτες ευρωπαϊκές αιχμές κατά της κυβέρνησης ήρθαν από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, ερωτηθείσα για τη συνομιλία Μητσοτάκη – Βεστάγκερ, τόνισε ότι «η καλή συνεργασία μεταξύ των εθνικών Αρχών ανταγωνισμού είναι σημαντική και μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της ανεξαρτησίας τους». Συνέχισε μάλιστα επισημαίνοντας ότι «σε γενικές γραμμές η επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την υιοθέτηση από τη Βουλή νέας νομοθεσίας που περιλαμβάνει τη διάταξη σχετικά με το ασυμβίβαστο στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές για το εν λόγω ζήτημα», προσθέτοντας ότι η επιτροπή «υποστηρίζει θερμά την ανεξαρτησία των εθνικών Αρχών ανταγωνισμού». 

Παράλληλα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανεξαρτησίας των εθνικών Αρχών ανταγωνισμού, πρόσθεσε: «Αυτός είναι και ο στόχος της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας που πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πριν από την 4η Φεβρουαρίου 2021». Αυτή είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Ευρώπης, η οποία τηρούσε σιγήν ιχθύος όλες αυτές τις ημέρες. 

Υπενθυμίζεται ότι για το ζήτημα της καρατόμησης της ανεξάρτητης Αρχής υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην Ευρωπαία επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ την περασμένη Παρασκευή, δίχως ωστόσο να υπάρξει στη συνέχεια τοποθέτηση από την επίτροπο. Την ίδια ώρα, τη Δευτέρα ο τέως υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης απέστειλε επιστολή προς τη Βεστάγκερ, όπου της ζητεί να ελέγξει άμεσα τη νομιμότητα των αλλαγών που προωθεί η νέα κυβέρνηση. Ακόμη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την κάλεσε να ανακοινώσει άμεσα την κρίση της, προκειμένου να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα, καταγγέλλοντας «την ευθεία παραβίαση της ελληνικής συνταγματικής τάξης και της νομοθεσίας της Ε.Ε.» και κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου η επιτροπή να οδηγηθεί «σε μακρόσυρτες δικαστικές διαμάχες». Είναι σαφές εξάλλου ότι είναι θέμα ημερών τα μέλη της επιτροπής να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. 

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη, εκδίδοντας ήδη τις διαπιστωτικές πράξεις, σύμφωνα με τις οποίες απομακρύνονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η πρόεδρος Βασιλική Θάνου και τα τρία στελέχη της Επιτροπής, η αντιπρόεδρος Αννα Νάκου και οι εισηγητές – τακτικά μέλη Ιωάννης Παύλοβιτς και Νικόλαος Ζευγώλης, καθώς εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου νόμου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα