Στο ΣτΕ η Θάνου για την αποπομπή!

Στην προσφυγή της μιλά για παραβίαση της ευρωπαϊκής οδηγίας με αφορμή την αναδρομικότητα στην ισχύ του νόμουΣτο ΣτΕ προσέφυγε η Βασιλική Θάνου μετά την αμφιλεγόμενης νομιμότητας αποπομπή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός ζητά την ακύρωση και την αναστολή των διαπιστωτικών πράξεων με τις οποίες κηρύχθηκε έκπτωτη από τη θέση της προέδρου της επιτροπής, ενώ σε παρόμοια προσφυγή προχώρησε και η αντιπρόεδρος Αννα Νάκου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε εσπευσμένα το περασμένο Σάββατο τις διαπιστωτικές πράξεις, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, και προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση. 

Πλέον με την προσφυγή, η οποία θεωρούνταν δεδομένη, η καρατόμηση της κυρίας Θάνου παίρνει δικαστική διάσταση. Οπως αναφέρεται στην αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε στο δικαστήριο, το ασυμβίβαστο που θεσπίστηκε πριν από λίγες ημέρες με την αιφνιδιαστική τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας βρίθει παραβάσεων. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, η τροπολογία παραβιάζει την ευρωπαϊκή οδηγία, από τη στιγμή που ο νομοθέτης δεν όριζε τέτοιο ασυμβίβαστο κατά τον χρόνο διορισμού των αιτουσών. 

Ακόμα καταγγέλλεται ο φωτογραφικός χαρακτήρας του επίμαχου ασυμβίβαστου με στόχο την απομάκρυνση των συγκεκριμένων προσώπων και υποστηρίζεται ότι η επίμαχη ρύθμιση αντιτίθεται στην αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας.

Πρόωρη λήξη

Παράλληλα, καταγγέλλεται παραβίαση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας της προέδρου και της αντιπροέδρου λόγω της πρόωρης λήξης της θητείας τους κατ’ ανεπίτρεπτη αναδρομικότητα του νόμου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου Πάνος Λαζαράτος, μέσω του οποίου κατατέθηκε η αίτηση ακύρωσης, μιλά για κατάφωρη παραβίαση του ενωσιακού αλλά και του εγχώριου δικαίου. 

«Τα νομικά δεν είναι αντιπαράθεση στην πολιτική κονίστρα. Τα νομικά δεν είναι συμπάθειες ή αντιπάθειες. Τα νομικά δεν είναι φήμες. Δεν είναι αρένα. Δεν είναι υποκειμενική ηθική ή πολιτική φιλοσοφία. Δεν είναι ούτε δημοσιογραφία ούτε σκανδαλολογία. Ούτε εκδίκηση! Πολιτική ή άλλη. Είναι ευδιάκριτη, ακριβής επιστήμη, με το ήθος που απορρέει από αυτή την ακρίβεια. Και ο πολιτισμός της επιστήμης αυτής, είδος εκλεκτό» σχολίασε ο καθηγητής.

Την ίδια ώρα, αναμένεται ακόμη η επίσημη τοποθέτηση της Κομισιόν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αλλά και την επιστολή στην επιτροπή του Γιάννη Δραγασάκη. Στο μεταξύ, εντός των ημερών θα ανακοινωθεί από τη Ν.Δ. και η νέα σύνθεση της επιτροπής, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για «ακομμάτιστη επιλογή».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα