Οι Ελληνες τίμησαν τη μάνα του έθνους

Εκατομμύρια πιστοί κατέκλυσαν τους ναούς, δίνοντας ηχηρή απάντηση σε όσους αμφισβητούν τους δεσμούς λαού – ΕκκλησίαςΑπό τον 
Αντώνη Τριανταφύλλου

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο όπου Γης Ελληνισμός τίμησε την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, το Πάσχα του Καλοκαιριού, όπως έχει επικρατήσει στη λαϊκή παράδοση. Εκατομμύρια πιστοί όλων των ηλικιών, που κατέκλυσαν ναούς, μοναστήρια και ξωκλήσια για τη μεγάλη θεομητορική γιορτή, έδωσαν την πιο ηχηρή απάντηση για τους δεσμούς του λαού με την Εκκλησία. 

Το σημαντικότερο προσκύνημα της Θεοτόκου στην Ελλάδα βρίσκεται στο νησί της Μεγαλόχαρης, την Τήνο, όπου η προσέλευση φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Από την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου τη Τήνος έχει κατακλυστεί από χιλιάδες προσκυνητές που πηγαίνουν για να εκπληρώσουν το τάμα τους στη Θεοτόκο. Ετσι και χθες από πολύ νωρίς το πρωί προσκυνητές όλων των ηλικιών πήραν θέση στον δρόμο της Μεγαλόχαρης, περιμένοντας υπομονετικά τη θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού να βγει από τον μεγαλοπρεπή ναό για να περάσουν από κάτω και να λάβουν την ευλογία της.

Λιτανεία

Την ίδια ώρα, κατά χιλιάδες οι πιστοί κατέκλυσαν τον ναό που δεσπόζει στο κέντρο της Χώρας, προσευχήθηκαν κατά τη θεία λειτουργία που τέλεσε ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος και στη συνέχεια ακολούθησαν την λιτανευτική πομπή από τον Ναό της Ευαγγελίστριας προς το λιμάνι της Τήνου. 

Ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι διπλός στην Τήνο, καθώς ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο η χώρα τιμά και τη μνήμη των νεκρών του καταδρομικού «Ελλη», το οποίο τορπιλίστηκε στις 15 Αυγούστου του 1940. 

Στη γειτονική Πάρο επίκεντρο της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι ο λαμπρός βυζαντινός ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στην Παροικιά, ένα ζωντανό εκκλησιαστικό μνημείο 17 αιώνων. Χιλιάδες πιστοί, ντόπιοι και επισκέπτες του νησιού από όλο τον κόσμο, με δέος και βαθιά κατάνυξη τίμησαν την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Εκατονταπυλιανή και την ιερή πομπή που ακολούθησε στα σοκάκια της Παροικιάς. 

Στη θεία λειτουργία προεξήρχε ο μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος και συλλειτούργησαν ο επίσκοπος Κερνίτσης Χρύσανθος και ο επιχώριος μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος. «Η Παναγία μας είναι ο σιωπηλός μάρτυρας της ιστορίας» σημείωσε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Θεοδώρητος, επικαλούμενος την ευλογία της Θεοτόκου, τονίζοντας: «Απορώ πώς μερικοί που λαμβάνουν θέσεις στην κυβέρνηση αγνοούν την ύπαρξη αυτών των μνημείων όπως η Παναγία μας Εκατονταπυλιανή».

Ο Ποντιακός Ελληνισμός ακόμη μια χρονιά τίμησε τη δική του Θεοτόκο, την Παναγία Σουμελά. Χιλιάδες πιστοί, πολλοί από αυτούς ποντιακής καταγωγής, κατέκλυσαν το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου. Πανελλήνιο προσκύνημα είναι η εικόνα της Παναγίας, έργο που λέγεται ότι ανήκει στον Ευαγγελιστή Λουκά, ο σταυρός του αυτοκράτορα Εμμανουήλ Κομνηνού και το ιερό ευαγγέλιο του πατρός Χριστοφόρου, επίσης δώρο του αυτοκράτορα Δαυίδ του Κομνηνού. 

Στη θεία λειτουργία προεξήρχε ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός και συλλειτούργησαν οι σεβασμιότατοι μητροπολίτες Σερρών Θεολόγος, Μεσογαίας Νικόλαος, Ιλίου Αθηναγόρας, Λαγκαδά Ιωάννης, Ιωαννίνων Μάξιμος, Τρίκκης Χρυσόστομος, Λαρίσης Ιερώνυμος και ο επιχώριος μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Στην Κεφαλλονιά, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, τα φιδάκια της Παναγιάς προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές, που βεβαιώνουν με τα μάτια τους ένα μοναδικό φαινόμενο. Κάθε 15 Αυγούστου μικρά άκακα φιδάκια εμφανίζονται στον τρούλο της εκκλησίας. Ο μύθος λέει ότι είναι οι καλόγριες ενός παλιού μοναστηριού που υπήρχε στην περιοχή, οι οποίες, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των πειρατών, παρακάλεσαν την Παναγιά να τις μεταμορφώσει σε φίδια.

—-

Μήνυμα Βαρθολομαίου και… αφωνία Ιερωνύμου για τις μεγάλες πυρκαγιές

Τη μαρτυρική Ιμβρο, τη γενέτειρά του, επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπου λειτούργησε ανήμερα τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα και την Τουρκία αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στο τέλος της ομιλίας του, το απόγευμα της Τετάρτης 14 Αυγούστου, μετά τον εσπερινό της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, κατά τον οποίο χοροστάτησε, στον φερώνυμο ιερό ναό στο χωριό του, τους Αγίους Θεοδώρους Ιμβρου.

«Θέλω να εκφράσω τη λύπη ασφαλώς όλων μας για τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Εύβοια κυρίως και σε άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, και εδώ στην Τουρκία, στην Προικόννησο, στο Εσκί Σεχίρ, και να ευχηθώ να μας φυλάγει ο Θεός όλους μας από τη μάστιγα των πυρκαγιών». Παράλληλα, ο Πατριάρχης κάλεσε τους νέους ιμβριακής καταγωγής να επισκέπτονται όσο μπορούν τη γη των προγόνων τους. Η Ιμβρος τα τελευταία χρόνια -και λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα- άρχισε να γίνεται πόλος έλξης Ιμβρίων που είτε είναι απόγονοι είτε οι ίδιοι είχαν φύγει από το νησί σε μικρή ηλικία από τις διώξεις των Τούρκων τις περασμένες δεκαετίες. Σήμερα, στο νησί ζουν περίπου 500 Ρωμιοί, από 10.000 παλαιότερα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φέτος επισκέφθηκε την Υδρα, ύστερα από πρόσκληση του μητροπολίτη Εφραίμ. Ανήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τη θεία λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Υδρας, ενώ συλλειτούργησαν ο μητροπολίτης Υδρας Εφραίμ και ο επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Αρνητική εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η αφωνία του κ. Ιερωνύμου για τις πυρκαγιές, καθώς αρκέστηκε να επαναλάβει στην ομιλία του την ανάγκη ενότητας και συνεργασίας, λέγοντας ότι ο τόπος πήγε μπροστά όταν ήταν ενωμένος και αγαπημένος, χωρίς καμία αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν την Ελλάδα. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε η επίσκεψή του να γίνει «ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τον χώρο της Εκκλησίας, αλλά και για τον χώρο της πατρίδας, που έχει πολλές δυσκολίες». Μετά τη θεία λειτουργία, ο κ. Ιερώνυμος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Υδρας.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα